Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από τον Γκίκα Μαγιορκίνη για την έξαρση των λοιμώξεων

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» από τον Γκίκα Μαγιορκίνη για την έξαρση των λοιμώξεων

Ο επίκουρος καθηγητής επανέλαβε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και αν έχουν συμπτώματα, να ζητούν αντιική θεραπεία

«Καμπανάκι» έκρουσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι διανύουμε την πιο δυνατή έξαρση των τελευταίων 6 μηνών.

«Βρισκόμαστε στην πιο δυνατή έξαρση που έχουμε τους τελευταίους έξι μήνες της covid 19, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1 FM» και σημείωσε, ότι η έξαρση τώρα πλησιάζει στην κορύφωσή της. «Έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid 19, το καλοκαίρι ήταν κάτω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία, οπότε έχουμε υπερτριπλασιασμό των ατόμων αυτή την περίοδο», πρόσθεσε.

«Έχουμε φτάσει κοντά στους 70 διασωληνωμένους, ενώ είχαμε φτάσει και κάτω από 20, είναι αρκετά πιο κάτω η πίεση από τις εποχές της covid 19, αλλά δεν είναι και μια πίεση αμελητέα», κατέληξε, παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Οι πολίτες «υψηλού» κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και συνέχισε λέγοντας ότι «ο ευάλωτος πληθυσμός πρέπει να φοράει μάσκα, εάν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και να ζητήσουν αντιική θεραπεία».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε στη συνέχεια, ότι δεν χρειάζεται κάποιος «να βαρύνει», για να ζητήσει την αντιική θεραπεία, εάν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες. «Όταν βαρύνει, είναι αργά και η αντιική θεραπεία δεν έχει τόσο αποτελεσματικότητα. Θα ξανατονίσω πάλι τον εμβολιασμό για τους ευάλωτους» είπε.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης, σημείωσε ότι έχει πάει πιο καλά, καθώς έχουν γίνει πάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια. «Δεν είναι όπως πέρσι, ωστόσο είναι καλύτερα από το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοϊού, όπου δεν έχει ξεπεράσει τις 200.000» συμπλήρωσε.