Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τη βόμβα κοντά στη βάση των ΜΑΤ – Ποιο είναι το στοιχείο που έχει προκαλέσει ανησυχία

Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τη βόμβα κοντά στη βάση των ΜΑΤ – Ποιο είναι το στοιχείο που έχει προκαλέσει ανησυχία

«Πρόκειται για επίθεση καθαρά προς την Αστυνομία» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Έντονο προβληματισμό έφερε στην ΕΛ.ΑΣ. η ενεργή βόμβα η οποία εξουδετερώθηκε στου Ζωγράφου κοντά στη βάση των ΜΑΤ. 

Τα υπολείμματα έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που εστιάζει στην ασυνήθιστη συνδεσμολογία του μηχανισμού και αναζητά dna και αποτυπώματα, ενώ η έρευνα έχει περάσει στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής.

Ο συγκεκριμένος, άθικτος, εκρηκτικός μηχανισμός, πλέον βρίσκεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου εξετάζεται για τυχόν γενετικό υλικό και δακτυλικά αποτυπώματα.

Ασυνήθιστη η συνδεσμολογία και μορφολογία του εκρηκτικού μηχανισμού

Εντύπωση, όπως μετέδωσε σε σχετικό της ρεπορτάζ η ΕΡΤ προκαλεί η ασυνήθιστη συνδεσμολογία και μορφολογία του, καθώς μπορεί να ήταν αρκετά απλή, ωστόσο για πρώτη φορά, βλέπουν να έχουν τοποθετηθεί δύο είδη εκρηκτικών υλών, C4 και ζελατοδυναμίτιδα, σε συνδυασμό και ποσότητα (μισό κιλό) που θα προκαλούσαν ισχυρή έκρηξη. Στοιχείο που κρατούν οι αρχές είναι πως φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν μπαταρίες σχετικά χαμηλής ισχύος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Εάν δεν είχε επιτευχθεί έγκαιρη εξουδετέρωση, περίπου 15 λεπτά πριν τη λήξη του χρονικού περιθωρίου των 45 λεπτών που είχαν δώσει οι δράστες, τότε θα είχαμε σίγουρα τραυματίες, καθώς η ενέργεια έγινε μέρα μεσημέρι σε ώρα αιχμής, στοιχείο που έχει ανησυχήσει τις Αρχές.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουμε συνηθίσει να συμβαίνουν νυχτερινές ώρες ή ξημερώματα και όχι στις 12:29 το μεσημέρι, οπότε και σημειώθηκε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα των αγνώστων, που έδινε την 45λεπτη διορία.

Σε δύο μέτωπα η έρευνα των Αρχών

Τα δύο σενάρια τα οποία εξετάζονται είναι το συγκεκριμένο περιστατικό να σχετίζεται άτομα του ποινικού χώρου και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ των χούλιγκαν και των αστυνομικών και ειδικότερα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου.

Το έτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να πρόκειται για μία επανεμφάνιση του ένοπλου αντάρτικου πόλεως, κάτι το οποίο θα φανεί τις επόμενες ημέρες με το αν θα υπάρξει κείμενο ανάληψης ευθύνης σε κάποια από τις γνωστές ιστοσελίδες. Σημειώνεται πως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν σε αποτυχημένες ενέργειες να υπάρχει κείμενο ανάληψης ευθύνης και να γίνεται λόγος για προειδοποιητικό μήνυμα.

 

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.: Χάρη στην ψυχραιμία του αστυνομικού έχουμε ατόφιο τον εκρηκτικό μηχανισμό

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι υλικό έχει στα χέρια της η Αντιτρομοκρατική», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου σχετικά με τον εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στη βάση των ΜΑΤ, στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου.

«Γίνεται μεγάλη έρευνα για να εντοπιστούν οι δράστες. Υπάρχει κάμερα αλλά τη λεπτομέρεια του αν έχει καταγραφεί εικόνα ή όχι θα μας ενημερώσουν οι τεχνικοί που έχουν εξάγει το υλικό από την κάμερα», πρόσθεσε.

«Δεν επιλέχθηκε τυχαία το σημείο»

«Πρόκειται για ένα τυφλό σημείο που δεν επιλέχθηκε τυχαία». σημείωσε τονίζοντας πως «Κάποιος που θέλει να αφήσει έναν μηχανισμό έχει παρακολουθήσει».

«Ήμασταν τυχεροί μέσα στην ατυχία μας - γιατί πρόκειται για επίθεση καθαρά προς την Αστυνομία - χάρη στην ψυχραιμία του αστυνομικού έχουμε ατόφιο τον εκρηκτικό μηχανισμό, δεν καταστράφηκε και έτσι δεν είχαμε μόνο υπολείμματα».

Σχετικά για το αν πρόκειται οι δράστες να είναι παλιοι γνώριμοι η ίδια σχολίασε: «Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν είναι κάτι καινούριο ή προσπαθεί να αναβιώσει από το παρελθόν» και πρόσθεσε πως «Πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα χωρίς πανικό»

Ενώ τέλος δήλωσε πως «τα υλικά έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί ξεχωριστά αλλά όχι με τον συγκεκριμένο τρόπο».