Επτά συλλήψεις για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης – Κατασχέθηκαν 108 κιλά και πάνω από 300.000 ευρώ

Επτά συλλήψεις για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης – Κατασχέθηκαν 108 κιλά και πάνω από 300.000 ευρώ

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης, υπολογίζεται σε περισσότερα από 800.000 ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην υδροπονική καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και στην περαιτέρω διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης, καθώς και δισκίων ecstasy στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής εξαρθρώθηκε απο την Δίωξη Ναρκωτικών.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επιχείρησης από 8 έως 9 Δεκεμβρίου σε περιοχές της Αττικής με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ και αστυνομικού σκύλου, με αποτέλεσμα τη σύλληψη επτά ατόμων, από τα οποία πέντε μέλη της οργάνωσης, που κατηγορούνται για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα. Ειδικότερα, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, εξακριβώσεις και διασταυρώσεις στοιχείων, χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων, προέκυψε η δομή της εγκληματικής οργάνωσης και ο ρόλος κάθε μέλους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε εκ διαμέτρου αντίθετες περιοχές της Αττικής διέθεταν επαγγελματική υποδομή εντός οικίας με πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο–φυτώριο δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και άλλους χώρους με σκοπό την επεξεργασία και αποθήκευση ναρκωτικών, ώστε να καθίσταται δυσχερής η πιστοποίηση της δράσης τους από τις διωκτικές αρχές. Πιο αναλυτικά, καθένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχε συγκεκριμένο ρόλο, ως εξής:

- 31χρονος είχε αναλάβει τη διεύθυνση και τη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς και την κατανομή των «ειδικών» ρόλων σε κάθε ενταγμένο μέλος. Ήταν υπεύθυνος για την χρηματοδότηση της οργάνωσης, για την ανεύρεση και στρατολόγηση των μελών, καθώς και την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού για την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης με την υδροπονική μέθοδο. Επιπλέον, αναλάμβανε τον συντονισμό της προμήθειας, παραγωγής, εισαγωγής, μεταφοράς και περαιτέρω διακίνησης των ναρκωτικών,
- 37χρονος ο οποίος έχοντας την απαραίτητη γνώση γεωπονίας, ήταν επιφορτισμένος με τον σχεδιασμό, την καλλιέργεια και την εποπτεία συνολικά της υδροπονικής φυτείας, εξασφαλίζοντας την ομαλή ανάπτυξη των δενδρυλλίων κάνναβης και τη συγκομιδή ποιοτικής και μέγιστης δυνατής ποσότητας κάνναβης, ενώ ήταν υπεύθυνος και για την αποθήκευση μέρους των χρηματικών ποσών της εγκληματικής οργάνωσης,
- 33χρονος και 34χρονος διέμεναν σε μονοκατοικία που διατηρούσε η οργάνωση για την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και είχαν διπλό ρόλο, του εργάτη – καλλιεργητή, καθώς και φύλακα του χώρου, ενώ με την καθοδήγηση του 37χρονου συνέβαλλαν στην καλλιέργεια, ανεφοδιασμό και συγκομιδή της φυτείας. Επιπλέον ήταν επιφορτισμένοι με την επιτήρηση της εγκατάστασης και τη λήψη μέτρων προφύλαξης, όπως η αυστηρά ελεγχόμενη είσοδος των μελών και οχημάτων τους, και
- 57χρονη, είχε αναλάβει την αποθήκευση και διαχείριση των χρηματικών ποσών που προέρχονταν από την παράνομη δράση της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, χώρους αποθήκευσης ναρκωτικών και καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης (καβάτζες) και λοιπούς χώρους σε Πόρτο Ράφτη, Καπανδρίτι, Νίκαια, Αχαρνές και Πειραιά, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 87 κιλών και 674 γραμμαρίων,
- κατεργασμένη κάνναβη βάρους 21 κιλών και 85 γραμμαρίων,
- το χρηματικό ποσό των 313.935 ευρώ,
- αυτόματο πολεμικό τυφέκιο, υποπολυβόλο και τρία πιστόλια,
- 5 γεμιστήρες διαφόρων όπλων,
- 512 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
- 2.752 δισκία ECSTASY,
- 125 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, ύψους από 70 έως 120 εκατοστά του μέτρου,
- τρίμματα κάνναβης βάρους 640 γραμμαρίων,
- φύλλα κάνναβης βάρους 120 γραμμαρίων,
- αποξηραμένα μανιτάρια βάρους 277 γραμμαρίων,
- έλαιο κάνναβης βάρους 1.320 γραμμαρίων,
- φακελάκια, φιαλίδια, συσκευασίες σπόρων κάνναβης,
- σκόνη επεξεργασμένης κάνναβης βάρους 1.000 γραμμαρίων,
- 6 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
- 14 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
- 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
- άγνωστη ουσία βάρους 360 γραμμαρίων,
- ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης χαρτονομισμάτων,
- συσκευές – μονάδες καταγραφής – αποθήκευσης εικόνας,
- κάμερες ασφαλείας,
- κάρτες κινητής τηλεφωνίας,
- φορητές συσκευές (πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων), φορητές κάρτες μνήμης και φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων,
- αποδείξεις καταθέσεων χρηματικών ποσών και αποκόμματα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων,
- δελτία αποστολής προϊόντων υδροπονικής καλλιέργειας,
- έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις τρόπων καλλιέργειας φυτών κάνναβης και ιδιόχειρες σημειώσεις με χρηματικά ποσά,
- κλειδιά θυρών οικιών και χώρων αποθήκευσης,
- πλήρης εξοπλισμός εργαστηρίου κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας (μετασχηματιστές, μοτέρ επεξεργασίας, λάμπες φωτισμού, μηχανισμός ποτίσματος, αντλίες-δεξαμενές νερού, σύστημα εξαερισμού, συσκευές πίεσης αέρα, αφυγραντήρες, φίλτρα νερού, μετρητές-σακούλες ρυθμιστή ph, πρέσα, μεταλλικά δοχεία καθαρισμού, δοχεία με οινόπνευμα, γλάστρες, βάση αλουμινίου, συσκευασίες λιπασμάτων, σακούλες αλουμινίου, μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης, θερμόμετρα, λάστιχα ποτίσματος, βάση στήριξης κ.α.).

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης, υπολογίζεται σε περισσότερα από 800.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους δράσης της εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζεται σε συνεργασία με συναρμόδιες διωκτικές Αρχές.