Ικανοποίηση φορέων στη Λέσβο για τη βίζα εξπρές στους Τούρκους τουρίστες

Ικανοποίηση φορέων στη Λέσβο για τη βίζα εξπρές στους Τούρκους τουρίστες

Δείτε βίντεο

Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την παροχή τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, φορείς του τουρισμού στη Λέσβο εκφράζουν την ικανοποίησή τους. Για το Βόρειο Αιγαίο αφορά τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο και θα ισχύει καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο οποίος βρίσκεται στην Έκθεση Τουρισμού της Σμύρνης δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι «είναι μια εξαιρετικά θετικά εξέλιξη για τα νησιά μας. Πρόκειται για μια ευτυχής συγκυρία γιατί προωθούμε τα νησιά τουριστικά στην Τουρκία και η χορήγηση βίζας στα νησιά είναι πάγιο αίτημα των τούρκων επισκεπτών και θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος τόνισε ότι: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από Τουρκία προς Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ αφίξεων. Βρισκόμαστε στην Έκθεση Τουρισμού στη Σμύρνη και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα νησιά μας. Οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς της Λέσβου προετοιμάζονται για να υποδεχθούν τους επισκέπτες από την γείτονα χώρα και ήδη την Πρωτοχρονιά θα έχουμε περισσότερους από 1000 επισκέπτες».

Ο αντιπρόεδρος τη Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Άρης Λαζαρής, ανέφερε ότι το μέτρο είναι ιδιαίτερα θετικό καθώς από την νέα χρονιά η τουριστική κίνηση από την Τουρκία στα νησιά θα εκτοξευθεί. «Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 150 χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες θα επισκεφτούν τη Λέσβο, ενώ ήδη υπάρχουν εκατοντάδες κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά».

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, τονίζοντας ότι το θέμα είχε θέσει επανειλημμένα με δημόσιες δηλώσεις και αιτήματα προς τους αρμόδιους φορείς και το κράτησε υψηλά στην επικαιρότητα ως αίτημα των τοπικών κοινωνιών των νησιών. Σε δήλωσή του τονίζει: «Χαιρετίζω την χτεσινή επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την χορήγηση Βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν τα νησιά μας και εκφράζω την ικανοποίηση μου. Είναι μια μεγάλη δικαίωση για την Περιφερειακή Αρχή και μένα προσωπικά, καθώς εδώ και μήνες, έχουμε «σηκώσει» το συγκεκριμένο θέμα, το θέσαμε επιμόνως και σε κάθε ευκαιρία στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και χαίρομαι που εισακουστήκαμε. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας».

Λεπτομέρειες τις συμφωνίας θα συζητηθούν στην σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη.

Περισσότερο ικανοποιημένοι δήλωσαν στην ΕΡΤ Τούρκοι πολίτες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη για να συμμετέχουν στον εορτασμό των 25 χρόνων της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ. Συγκεκριμένα, η πρώην βουλευτής του CHP, πρόεδρος της «Ένωσης για την Ειρήνη και την Επικοινωνία στο Αιγαίου» (Ege Baris), Zeynep Altiok, και ο Bülent Tanık πρώην Δήμαρχος Cankaya Άγκυρας και πρώην πρόεδρος της Ege Baris, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ την χαρακτήρισαν ως πολύ θετική απόφαση για την οποία, όπως τόνισε και η πρόεδρος της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ Βήλυ Τεντόμα-Ζερβού, εδώ και χρόνια αγωνίζονταν και οι δύο ενώσεις να γίνει πραγματικότητα.