Μετά από 250 χρόνια η Υδρία του Μειδία έπεστρεψε στην Αθήνα από το Βρετανικό Μουσείο – Δείτε εικόνες του News

Μετά από 250 χρόνια η Υδρία του Μειδία έπεστρεψε στην Αθήνα από το Βρετανικό Μουσείο – Δείτε εικόνες του News

Θα εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι τις 14 Απριλίου 2024

Στο Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται πλέον η Υδρία του Μειδία, η οποία μετά από 250 ολόκληρα χρόνια που ήταν στο Βρετανικό Μουσείο επέστρεψε ως δάνειο στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα αριστούργημα το οποίο χρονολογείται από το 420 π.Χ. και αποκαλείται «ένα από τα πιο επιδραστικά αρχαία ελληνικά αγγεία όλων των εποχών».

Η Υδρία του Μειδία ήταν στο Βρετανικό Μουσείο από τον 18ο αιώνα και ταξίδεψε στη χώρα μας για τη μεγάλη έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ». Η επιστροφή στη χώρα μας έρχεται λίγες ημέρες μετά το διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στη Βρετανία και την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και συγκεκριμένα την ακύρωση του τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ.

Το ερυθρόμορφο αγγείο με ύψος λίγο μεγαλύτερο των 50 εκατοστών αγοράστηκε από τον Βρετανό επιτετραμμένο στη Νάπολη της Ιταλίας, Γουίλιαμ Χάμιλτον το 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772.

Η Υδρία του Μειδία απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.

Μετά την έκθεσή του στην Αθήνα, που θα ολοκληρωθεί στις 14 Απριλίου 2024, το αγγείο αναμένεται να μεταφερθεί στο Παρίσι, για να παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου του Λούβρου.

Η έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ» του Μουσείου της Ακρόπολης περιλαμβάνει 164 περίπου έργα από ελληνικά και ξένα μουσεία μεταξύ των οποίων και σπουδαίες δημιουργίες των Ρούμπενς, Μποτιτσέλι, Μπελίνι κ.α., πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Η έκθεση σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση χωρίζεται σε έξι ενότητες: Χρόνος, Φύση, Θεότητες, Άνθρωπος και Ανθρώπινη Φύση, Θεσμοί, «Αλληγορίες» και έναν Επίλογο. Κάθε μία από αυτές έχει μία ή περισσότερες υποενότητες, αναλόγως του αριθμού των έργων που κατόρθωσε να συγκεντρώσει για το τετράμηνο διάστημα διαρκείας της το Μουσείο της Ακρόπολης.

Δείτε φωτογραφίες του News από την Υδρία του Μειδία και την έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ»:

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος