Προειδοποίηση από τον Ευθύμη Λέκκα: Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε μεγάλο σεισμό – Ανησυχία για την Αγία Σοφία

Προειδοποίηση από τον Ευθύμη Λέκκα: Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε μεγάλο σεισμό – Ανησυχία για την Αγία Σοφία

«Ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη έκρουσε το πρωί του Σαββάτου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Ευθύμης Λέκκας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα μπορούσαν να υπάρξουν ζημιές στον ναό της Αγίας Σοφία.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Αγία Σοφία έχει μια ηλικία της τάξεως των 1.500 ετών περίπου κι ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη πολλές καταστροφές κατά διαστήματα και βεβαίως στα 1.500 αυτά χρόνια έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου. Έτσι λοιπόν, ορισμένα στοιχεία, είτε από την οροφή είτε σε άλλες θέσεις καταπίπτουν. Σε αυτό συνετέλεσαν οι έντονες καιρικές συνθήκες όλα αυτό τα χρόνια, όλη αυτή την περίοδο, συνθήκες οι οποίες αφορούν ουσιαστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, την εναλλαγή θερμοκρασίας, τον άνεμο, είναι στοιχεία αυτά που διαβρώνουν ουσιαστικά το κέλυφος της Αγίας Σοφίας και έτσι είναι σε ιδιαίτερα τρωτή κατάσταση» υπογράμμισε.

«Όπως όλοι ξέρουμε στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό»

«Εκείνο όμως που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι εάν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Όπως όλοι ξέρουμε στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στην Αγία Σοφία και στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το ρήγμα έπρεπε ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί και να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2022. Όμως δεν δραστηριοποιήθηκε και όσο περνάνε, όσο περνάει ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό. Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, είναι φυσιολογικό να αναμένουμε να έχουμε μερικές βλάβες στην Αγία Σοφία ή μεγαλύτερες, αλλά βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο υποδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας και κυρίως αυτών που είναι που κρίνονται ουσιαστικά πιο επικίνδυνα» τόνισε.

«Υπάρχουν μέτρα που δεν διασφαλίζουν, αλλά εν πάση περιπτώσει μειώνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης ή ολικής μερικής. Βεβαίως αυτό το πρόβλημα ενισχύθηκε από τότε που η Αγιά Σοφία έγινε τζαμί, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο να επισκέπτονται την Αγιά Σοφία. Αυτό από μόνο του δημιουργεί κάποια προβλήματα μέσα στο μνημείο. Συνεπώς η τρωτότητα της αυξάνεται ακόμα περισσότερο και βέβαια ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος για την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού» υπογράμμισε ο Ευθύμης Λέκκας.