H Μιμή Ντενίση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Στις επιστολές της λαίδης Έλγιν γίνεται σαφές ότι δεν αγοράστηκαν»

H Μιμή Ντενίση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Στις επιστολές της λαίδης Έλγιν γίνεται σαφές ότι δεν αγοράστηκαν»

Η ηθοποιός και παραγωγός ετοίμασε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ βάσει ιστορικών στοιχείων που έχει στην διάθεσή της

Ανέβηκαν οι τόνοι για την επιστροφήτ των Γλυπτών του Παρθενώνα, έπειτα από την απρέπεια του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή τον πείραξαν όσα είπε για το θέμα ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC. Η θεατρική παραγωγός - συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Μιμή Ντενίση μίλησε στην εκπομπή «Live News» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κι ενός ντοκιμαντέρ που έχει ετοιμάσει βάσει ιστορικών στοιχείων που έχει στην διάθεσή της.

«Είχα την τύχη να βρω ένα βιβλίο πριν από τρία χρόνια στην Αμερική, είναι οι επιστολές της γυναίκας του Έλγιν, που είναι η ‘κινητήριος δύναμη’ πίσω από αυτή την απάτη. Σκέφτηκα λοιπόν αυτά τα γράμματα να τα κάνω ντοκιμαντέρ, να δραματοποιηθούν. Όταν διαβάζει κάποιος αυτές τις επιστολές , δεν χρειάζεται να πει επιχειρήματα», είπε ο Μιμή Ντενίση και περιέγραψε τι αναφέρουν οι επιστολές:

«Είναι στην Αθήνα η λαίδη Έλγιν, συσκευάζει τα αρχαία και λέει ‘αγάπη μου εδώ δεν δουλεύουν τις Κυριακές, αλλά έδωσα πολλά μπαχτσίσια και τώρα συσκευάζω μία Cari…something, καθώς δεν θυμάται την λέξη ‘Καρυάτιδα’. Κι αν βρίσκαμε ένα πολεμικό πλοίο καλό θα ήταν καλό να παίρναμε όλο τον Ναό για τον κήπο μας’».

Ειδικά για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει σημείωσε: «Έχει την πρωτοτυπία ότι δεν λέει απλώς την ιστορία του Έλγιν. Είναι οι ιδιωτικές επιστολές που έστελνε η σύζυγός του Έλγιν στην μαμά της, στον μπαμπά της και στον ίδιο τον Έλγιν. Διαβάζοντας τις επιστολές γίνεται σαφές ότι πάρθηκαν για διακόσμηση του πύργου τους. Αυτό που λένε ότι αγοράστηκαν δεν ισχύει, γιατί ( οι επιστολές) αναφέρουν για μπαχτσίσια, οπότε είναι όλα φανερά».