Το αινιγματικό σκίτσο του Αρκά για τα Γλυπτά: «Κι εγώ που νόμιζα ότι ο Παρθενώνας ανήκει στην Ελλάδα»

Το αινιγματικό σκίτσο του Αρκά για τα Γλυπτά: «Κι εγώ που νόμιζα ότι ο Παρθενώνας ανήκει στην Ελλάδα»

Δεκάδες ήταν τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση στο Facebook

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μετά το διπλωματικό φάουλ του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκονται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες. Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς αποφάσισε να ασχοληθεί στο σημερινό του σκίτσο με το θέμα.

Σκιτσάροντας την κεφαλή αλόγου από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, γράφει: «Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκουν όμως στον Παρθενώνα που επίσης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός».

 

Μέσα σε λίγη ώρα, δεκάδες ήταν τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση στο Facebook: «Κι εγώ που νόμιζα ότι ο Παρθενώνας ανήκει στην Ελλάδα…», έγραψε κάποιος.

«Οπότε, αφού δεν μας ανήκουν, δεν μπορούμε να τα ζητήσουμε πίσω, κι αυτά που έχουμε εδώ δεν μπορούμε να κρατάμε ως δικά μας. Άστα όλα να πάνε όπου φυσήξει ο άνεμος…», είναι ένα ακόμη σχόλιο

«Ας πάνε τα μάρμαρα στην θέση τους και ας μην είναι κανενός ο Παρθενώνας» και «η παρεξηγημένη έννοια της παγκόσμιας κληρονομιάς» γράφουν δύο ακόμη σχολιαστές.

Σε έναν άλλο χρήστη που κατηγόρησε τον Αρκά για «κοτσάνα», ένας άλλος απάντησε: «αντί να λες εσύ κοτσάνες προσπάθησε να καταλάβεις τι εννοεί!».

Ακολουθούν μερικά ακόμη σχόλια:

  • «….ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα ως κορυφαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες, και άρα και στους Έλληνες… (στον Παρθενώνα είναι η θέση τους και όχι σε κάποιο μουσείο)».
  • «Οπότε, αφού δεν μας ανήκουν, δεν μπορούμε να τα ζητήσουμε πίσω, κι αυτά που έχουμε εδώ δεν μπορούμε να κρατάμε ως δικά μας. Άστα όλα να πάνε όπου φυσήξει ο άνεμος…».
  • «Η ιστορία η ίδια, μας έχρισε φύλακες αυτής της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
  • «Καλημέρα!!! Σωστός επειδή σαν πολιτιστικό μνημείο ανήκει σε όλους τους λαούς».