Δυτική Ελλάδα: Περίπου τους 10.000 έφθασαν οι παραβάτες που εμπόδιζαν με τα οχήματά τους την κίνηση ΑμεΑ και πεζών

Δυτική Ελλάδα: Περίπου τους 10.000 έφθασαν οι παραβάτες που εμπόδιζαν με τα οχήματά τους την κίνηση ΑμεΑ και πεζών

Αφορούν το πρώτο δεκάμηνο του 2023

Περίπου στις 10.000 έφθασαν οι παραβάσεις που βεβαίωσε η αστυνομία το πρώτο δεκάμηνο του 2023 σε οδηγούς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι εμπόδιζαν με τον τρόπο που είχαν σταθμεύσει τα αυτοκίνητά τους και τα δίκυκλά τους, τόσο την ελεύθερη κίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όσο και των πεζών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, 1.068 από τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, αφορούσαν την στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ και σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αστυνομίας, τα οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι παραβάσεις των οδηγών που καταγράφηκαν το πρώτο 10μηνο του 2023 στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία ήταν οι εξής:

*4.524 παραβάσεις για στάση και στάθμευση σε πεζοδρόμια πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς και ποδηλατοδρόμους

*2.622 παραβάσεις για στάση και στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω σ' αυτούς

*1.068 παραβάσεις για στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ και ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης

*803 παραβάσεις για στάση και στάθμευση επάνω σε διαβάσεις πεζών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε μέτρα από αυτές

*135 παραβάσεις για παράνομη κίνηση σε πεζόδρομους

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο, όπου έφθασαν τις 1.540 και οι λιγότερες τον Ιούλιο, όπου βεβαιώθηκαν 666.

Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις ανά μήνα ήταν οι παρακάτω:

*Ιανουάριος 1.022

*Φεβρουάριος 916

*Μάρτιος 871

*Απρίλιος 871

*Μάιος 804

*Ιούνιος 728

*Ιούλιος 666

*Αύγουστος 880

*Σεπτέμβριος 1.540

*Οκτώβριος 1.375

Όμως, εκτός από τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που αφορούν στην ελεύθερη κίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και των πεζών, η αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους και για ηχορύπανση, τόσο από οχήματα, όσο και από δίκυκλα.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Οκτώβριος 2023 βεβαιώθηκαν 521 παραβάσεις, με τις περισσότερες να έχουν καταγραφεί τον Οκτώβριο, όπου έφθασαν τις 98, ενώ οι λιγότερες βεβαιώθηκαν τον Φεβρουάριο, όπου ανήλθαν σε 29.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι συνεχείς, ενώ οι αστυνομικοί επεμβαίνουν άμεσα όταν διαπιστώνεται ότι ράμπες διάβασης και θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ είναι απροσπέλαστες και κατειλημμένες.

Επίσης, πράττουν το ίδιο, όταν διαπιστώνεται ότι εμποδίζεται από σταθμευμένα οχήματα και δίκυκλα η ελεύθερη κίνηση όλων των πεζών.

Τέλος, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία, οι τροχονομικοί έλεγχοι για την ελευθερία κίνησης πολιτών θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται με αμείωτη ένταση σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.