Προφυλακίστηκε ο «Δράκος των Εξαρχείων» μετά την απολογία του – Ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης

Προφυλακίστηκε ο «Δράκος των Εξαρχείων» μετά την απολογία του – Ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης

Ισχυρίστηκε ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας ότι δεν θυμάται τίποτα για τα γεγονότα που του αποδίδονται

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία του ο αποκαλούμενος «δράκος των Εξαρχείων» στον οποίο αποδίδονται επιθέσεις σε βάρος επτά γυναικών, μεταξύ των οποίων και ένα 13χρονο κορίτσι, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τα νότια προάστια.

Ο 23χρονος ο οποίος έδωσε εξηγήσεις κατηγορούμενος για βιασμό τετελεσμένο και σε απόπειρα, σε βάρος ανηλίκου και μη, κατά συρροή, για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και για τα πλημμελήματα της απλής σωματικής βλάβης και της απειλής, φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας ότι δεν θυμάται τίποτα για τα γεγονότα που του αποδίδονται. Μάλιστα ο νεαρός, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου, ωστόσο, δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα οι οποίοι αποφάσισαν την προφυλάκιση του.

Ο 23χρονο από τη Συρία τις τελευταίες ημέρες είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή των Εξαρχείων όπου κάμερες έχουν καταγράψει πολλές από τις επιθέσεις του σε ανυποψίαστες γυναίκες οι οποίες με τις μαρτυρίες τους σκιαγράφησαν το προφίλ του δράστη. Ο νεαρός συνελήφθη στην πλατεία Κάνιγγος ενώ, όπως έγινε γνωστό, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός είχε συλληφθεί για απόπειρα βιασμού και αποφυλακίστηκε με όρους, μετά από ένα χρόνο, από τις φυλακές Γρεβενών τον περασμένο Αύγουστο με βούλευμα του αρμόδιου συμβουλίου και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση. Η δίκη του για την συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά επίθεση σε ηλικιωμένη γυναίκα έχει προσδιοριστεί για τον Απρίλιο του 2024.

Ο 23χρονος, παραμένει στο «μικροσκόπιο» των αρχών καθώς δεν αποκλείεται να έχουν δεχτεί επίθεση και άλλες γυναίκες.

Το Εφετείο Αθηνών με ανακοίνωση του διευκρινίζει αναφορικά με την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του 23χρονου που συμπλήρωσε το ανώτατο όριο κράτησης, με περιοριστικούς όρους τα εξής:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 292 παρ. 1 και 2 του ισχύοντος από 1.7.2019 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019), η προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου, που διήρκησε ήδη δώδεκα μήνες, μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη κατηγορία «αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα δεκαπέντε έτη».

Στην υπόθεση που αναφέρονται τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου καθώς και τα ειδησεογραφικά μέσα, ο αλλοδαπός υπήκοος αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, το πλαίσιο ποινής της οποίας προσδιορίζεται για το δικαστήριο από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 42 παρ. 1, 83 και 336 παρ. 1), όπως ισχύει από 1.7.2019 (Ν. 4619/2019), μεταξύ ποινής φυλάκισης δύο ετών (κατώτερη ποινή) και ποινής κάθειρξης οκτώ ετών (ανώτερη ποινή).

Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο Εφετών κατά τη δικαιοδοτική του κρίση, έκρινε περί της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε ήδη συμπληρώσει δώδεκα μήνες προσωρινής κράτησης, με περιοριστικούς όρους».

Μαρία Ζαχαροπούλου