Έξαρση κρουσμάτων του ιού κοξάκι στη Λάρισα – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Έξαρση κρουσμάτων του ιού κοξάκι στη Λάρισα – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Ποια είναι τα συμπτώματα

Συναργερμός έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα για τις παιδικές ιώσεις και συγκεκριμένα στο κοξάκι. Ειδικά στη Λάρισα είναι αυξημένα τα περιστατικά στις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής καθώς μέσα σε μια εβδομάδα έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα σε περισσότερα από τρία παιδιά κάτω των 5 ετών στο κάθε βρεφονηπιακό σταθμό και νηπιαγωγείο της πόλης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι κάτι φυσιολογικό τη συγκεκριμένη περίοδο.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει σε σχετικό της ρεπορτάζ η ΕΡΤ οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στους γονείς, καθώς ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός.

Τα συμπώματα του ιού κοξάκι

Το κοξάκι χωρίζεται στον τύπο Α και Β. Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στον τύπο Α που παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα και ο χρόνος επώασης του είναι από 3 έως 6 ημέρες.

Τα συμπτώματα είναι πυρετός, πόνος στο λαιμό, βήχας, διάρροια, ρινική καταρροή και χαρακτηριστικό είναι οι φυσαλίδες σε γλουτούς, στόμα, πέλματα και παλάμες στα παιδάκια. Επίσης αυτό το διάστημα έχουμε και πολλές λαρυγγίτιδες, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα, λόγω και της εποχής, μια έξαρση στη γρίπη αλλά και στον αναπνευστικό συγκυριακό ιό.

Οι γιατροί επισημαίνουν στους γονείς όταν βλέπουν συμπτώματα στα παιδιά τους θα πρέπει να μην τα στέλνουν στο σχολείο.