Ένοχος οδηγός φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε 29χρονη ποδηλάτισσα στη Λάρισα – Ξέσπασε η μητέρα του θύματος

Ένοχος οδηγός φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε 29χρονη ποδηλάτισσα στη Λάρισα – Ξέσπασε η μητέρα του θύματος

«Δεν θα ξαναδώ το παιδί μου και του έβαλαν φυλακή 8 μήνες; Αν σκότωναν ένα σκυλί δεν θα καταδικαζόταν μόνο με 8 μήνες…» 

Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κρίθηκε εκ νέου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας ο 47χρονος οδηγός φορτηγού, για τον θανάσιμο τραυματισμό 29χρονης ποδηλάτισσας στην οδό Βόλου πριν από 5 χρόνια.

Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 9:25 το πρωί της 7ης Μαρτίου 2018 στη συμβολή της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας–Θεσσαλονίκης με την οδό Βόλου στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, όταν το φορτηγό που οδηγούσε ο 47χρονος στην προσπάθειά του να στρίψει δεξιά με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη παρέσυρε την 29χρονη Πωλίνα Σπ. Τσαπακίδου, η οποία έχασε τη ζωή της ακαριαία, ενώ προσπαθούσε με το ποδήλατό της να διασχίσει την παλαιά εθνική, κατευθυνόμενη προς το κέντρο της Λάρισας.

«Τα σημεία πρόσκρουσης φανερώνουν τη μορφή, το είδος και τον βαθμό της αμέλειας του κατηγορουμένου» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της έδρας, προτείνοντας την ενοχή του 47χρονου, ο οποίος ούτε παρέστη στη χθεσινή δίκη, ούτε και εκπροσωπήθηκε, όπως αναφέρει το eleftheria.gr. Ο συνήγορος της 29χρονης διευκρίνιζε προς το Δικαστήριο, μεταφέροντας όπως είπε το «μήνυμα» του συνηγόρου του 47χρονου, πως δηλώνοντας την ενοχή του, «αποδέχεται την ποινή» του πρώτου δικαστηρίου. Όπως και πρωτόδικα, έτσι και χθες, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας έκρινε ένοχο τον οδηγό του φορτηγού, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή.

Η 57χρονη μητέρα της 29χρονης, καταγόμενη από τη Νάουσα, καταθέτοντας ξέσπασε με λυγμούς, εκτιμώντας πως δεν ήταν αυστηρή, αλλά μικρή η ποινή που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο στο πρώτο δικαστήριο, λέγοντας ότι «δεν θα ξαναδώ το παιδί μου, ένα παιδί 29 ετών και του έβαλαν φυλακή 8 μήνες; Αν σκότωναν ένα σκυλί δεν θα καταδικαζόταν μόνο με 8 μήνες…».

Όπως σημειώνεται και στο κατηγορητήριο, ο 47χρονος οδηγώντας το φορτηγό του «και κινούμενος επί της οδού Βόλου, με κατεύθυνση από Βόλο προς παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Θεσσαλονίκης, δεν οδηγούσε με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή του, δεν ασκούσε τον έλεγχο και την εποπτεία του οχήματός του με τρόπο ώστε να μπορεί σε κάθε στιγμή να εκτελεί τους απαιτούμενους χειρισμούς και επιχείρησε αιφνίδια αλλαγή κατεύθυνσης προς τα δεξιά για να κινηθεί με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Χωρίς να βεβαιωθεί προηγουμένως ότι μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο των λοιπών χρηστών της οδού, οι οποίοι κινούνταν δίπλα του, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητά τους, με τρόπο ώστε να μπορεί να διακόψει την πορεία του μπροστά από οποιοδήποτε εμπόδιο που μπορεί να προβλεφθεί και το οποίο βρίσκεται στο ορατό από αυτόν τμήμα της οδού, και έτσι, δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα το άνευ αριθμού κυκλοφορίας δίκυκλο ποδήλατο, που κινούταν επί της οδού Βόλου, με κατεύθυνση από Βόλο, πιθανόν ευθεία προς κέντρο πόλεως, οδηγούμενο» από την 29χρονη, «με αποτέλεσμα να παρασύρει και να τραυματίσει αυτήν, η οποία υπέστη πολλαπλές βαρύτατες κακώσεις» (σ.σ. περιγράφονται αναλυτικά στην ιατροδικαστική έκθεση), με συνέπεια τον ακαριαίο θάνατό της.

Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας χθες κατέθεσαν αρκετοί μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο οδηγός που αντιλήφθηκε το δυστύχημα και ενημέρωσε τον 47χρονο προκειμένου να ακινητοποιήσει το φορτηγό. «Η συμπεριφορά του οδηγού χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσοχής, εκτέλεσε με πλημμέλεια τη στροφή» τόνισε ο Εισαγγελέας, προτείνοντας τη ενοχή του 47χρονου. Πρόταση που υιοθέτησε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας κρίνοντας ένοχο τον οδηγό του φορτηγού και επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 8 μηνών, όπως και πρωτόδικα, με τριετή αναστολή.