Οι τρεις νέοι Μητροπολίτες που εκλέχθηκαν από την Ιερά Σύνοδο

Οι τρεις νέοι Μητροπολίτες που εκλέχθηκαν από την Ιερά Σύνοδο

Ποιοι είναι οι νέοι ιεράρχες Θεσσαλονίκης, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας

Τρεις νέους Μητροπολίτες εξέλεξε σήμερα η Ιερά Σύνοδος στους θρόνους της Θεσσαλονίκης, της Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας και της Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε σήμερα στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης εκλέγοντας με 73 ψήφους νέο Μητροπολίτη τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο. Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, έχει ως εξής:

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα. Αρχικά σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (1995-1998) και ακολούθως στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1998-2002). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2002 εκάρη μοναχός στην Μονή Αγίου Γεωργίου Άρμα (κοντά στο χωριό Φύλλα Ευβοίας). Στις 17 Φεβρουαρίου 2002 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο. Στις 19 Ιουνίου 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, λαβών και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας (2002-2009) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2009-2016) της Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Παράλληλα, εργάστηκε στην Κατήχηση της Νέων, ως Κατηχητής και ως αρχηγός σε μία εκ των Κατασκηνωτικών περιόδων στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στις Ροβιές και από του έτους 2014 ήταν μέλος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Μητροπόλεως.

Τυγχάνει Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής από του έτους 2000, διετέλεσε Διευθυντής και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς Χαλκίδος, δίδαξε ως Καθηγητής στις Ειδικές Σχολές της Μητροπόλεως, των Υποψηφίων Κατηχητών και Κατασκηνωτικών Στελεχών. Συντόνισε για αρκετά χρόνια τις Σχολές Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Αρρένων, καθώς και του Πολιτιστικού Ιδρύματος «ΑΓΙΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΕΥΡΙΠΟΥ».

Το 2016 διορίστηκε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου. Το 2018 διορίστηκε Α΄ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Στις 21 Μαρτίου 2019 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Στις 11 Οκτωβρίου 2019, με πρόταση του Αρχιεπισκόπου, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών. Χειροτονήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών συμπαραστούμενο από πλειάδα Μητροπολιτών.

Ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος νέος μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, με 61 ψήφους. Στο τριπρόσωπο έλαβαν μέρος οι αρχιμανδρίτες Νικόλαος Κλάδης, ο οποίος έλαβε 4 ψήφους και Στέφανος Δεβρελής, ο οποίος έλαβε 2 ψήφους.

Ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1974. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1997 και πρεσβύτερος το 2002. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ και μεταπτυχιακού διπλώματος στο διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικό δίκαιο στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου, ενώ φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Βιοηθική, της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ.

Από το 2000 είναι διευθυντής του Σταυριδείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός». Το 2004 διορίσθηκε πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και είναι γενικός υπεύθυνος όλων των υπηρεσιών και των δομών της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Ο αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, Α' Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος νέος μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Ο νέος μητροπολίτης έλαβε 59 ψήφους.