Μαγιορκίνης: Σε έξαρση ο κορονοϊός – «Εξαιρετικά απίθανο» να ληφθούν προληπτικά μέτρα

Μαγιορκίνης: Σε έξαρση ο κορονοϊός – «Εξαιρετικά απίθανο» να ληφθούν προληπτικά μέτρα

Τι είπε για τα εμβόλια

Σε έξαρση βρίσκεται ο κορονοϊός στην χώρα μας από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη. Ο καθηγητής μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 επισημαίνοντας πως το νέο «κύμα» που ξεκίνησε τον Ιούλιο δεν αποκλιμακώθηκε ποτέ και τώρα παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

«Είναι μια έξαρση η οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου ωστόσο να επισημάνω ότι είχαμε άλλη μια έξαρση η οποία ξεκίνησε τέλη Ιουλίου και δεν αποσοβήθηκε πλήρως οπότε αυτή η έξαρση έρχεται πάνω στην καμπύλη της προηγούμενης έξαρσης».

Αναφορικά με την εικόνα που υπάρχει στα νοσοκομεία για τα περιστατικά κορονοϊού, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ είπε πως «έχουμε αυξημένο αριθμό ατόμων να μπαίνουν στα νοσοκομεία και να διαγιγνώσκονται με Covid και βλέπουμε και τις ΜΕΘ να έχουν ξεπεράσει τις 30 κλίνες» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που βλέπαμε την εποχή της πανδημίας αλλά δεν είναι και αυτοί οι οποίοι μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Ο κ. Μαγιορκίνης θεωρεί «εξαιρετικά απίθανο» το σενάριο να ληφθούν προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό καθώς όπως λέει «θα πρέπει να δούμε στις εντατικές να είναι πάνω από 150-180 άτομα για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την πιθανότητα λήψης μέτρων» σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για τα εμβόλια είπε πως: «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει σύσταση επικαιροποιημένου εμβολιασμού σε άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι ανθρωποι που είναι ευάλωτοι και έχουν προβλήματα υγείας μόλις γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο να πανε να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση».