Η κακοκαιρία Elias «σφυροκοπά» και την Αττική – Βρέχει καταρρακτωδώς, πολλές αστραπές και χείμαρροι οι δρόμοι

Η κακοκαιρία Elias «σφυροκοπά» και την Αττική – Βρέχει καταρρακτωδώς, πολλές αστραπές και χείμαρροι οι δρόμοι

Η νέα προειδοποίηση της ΕΜΥ – Oι περιοχές στο «κόκκινο»

Η κακοκαιρία Elias έφτασε και στην Αττική, όπου από τα ξημερώματα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδευόμενες με κεραυνούς. Από το 112 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της Αττικής, προειδοποιώντας τους για «πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων». «Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις», ανέφερε ακόμη το μήνυμα.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης μίλησε πριν από λίγο στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την εικόνα που υπάρχει στη χώρα από το πέρασμα του Elias.

Όπως είπε ο κ. Βαρθακογιάννης, στη Θεσσαλία δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, και οι κλήσεις που έχει λάβει η Πυροσβεστική είναι για αντλήσεις υδάτων στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές από την προηγούμενη κακοκαιρία. Στη Στερεά Ελλάδα, σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία. Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα, και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία. Στη δυτική Ελλάδα έχουμε βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας ενώ στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση.

Στην Αττική μέχρι στιγμής η έντονη βροχόπτωση τις νυχτερινές ώρες δεν έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα, ωστόσο παρακολουθούνται τα φαινόμενα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι έτοιμες να επέμβουν όπου χρειαστεί. Όπως είπε ο κ. Βαρθακογιάννης μέχρι τις 6 το πρωί η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 7 κλήσεις σε Παλλήνη, Μαρούσι και Βριλήσια.

 

 

O κ. Βαρθακογιάννης εφιστά την προσοχή των οδηγών στους δρόμους της Αθήνας, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει και τα παιδιά να είναι προσεκτικά.

Στην Αττική, η νύχτα έγινε μέρα λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας.

 

Σε ενημέρωσή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θ. Κολυδάς ανέφερε λίγο μετά τις 6 το πρωί πως τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν «ακόμη για μια ώρα με μειούμενη ένταση».

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, οι έντονες βροχοπτώσεις μετατοπίζονται στην υπόλοιπη Στερεά, Βόρεια Πελοοπόννησο και Βόρεια Εύβοια.

 

 

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στη γραμμή Αθήνα- Χαλκίδα- Αθήνα, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και έντονων καιρικών φαινομένων, ανακοίνωσε η Hellenic Train.

 

 

Η κακοκαιρία ξεκίνησε την επέλασή της από χθες, Δευτέρα, κυρίως στα Καλάβρυτα, το Αίγιο, την Κορινθία και τα Τρίκαλα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, τις επόμενες ώρες τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική.

 

Το νέο έκτακτο της ΕΜΥ:

 

 

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.
Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού

Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τοπικά ισχυρά φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά ανατολικά και νότια. Σποραδικές χαλαζοπτώσεις. Πολύ ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, ο καιρός σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με το meteo.gr αναμένονται:

βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Δυτικές Κυκλάδες και στη Δυτική Κρήτη και τοπικά θα είναι ισχυρά. Επιπροσθέτως, κατά τόπους θα σημειωθούν χαλαζοπτώσεις. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε τμήματα των Δωδεκάνησα, των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα ενταθούν. Περισσότερα θα είναι τα φαινόμενα στους νομούς ΚαρδίτσαςΤρικάλων και Μαγνησίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 24 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 28-30, στην Ήπειρο από 16 έως 26-27 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 16 έως 25-26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 25-27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 17 έως 26-28 βαθμούς, ενώ τοπικά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 25-26 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς.