Κακοκαιρία Elias: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Πού εντοπίζονται προβλήματα

Κακοκαιρία Elias: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Πού εντοπίζονται προβλήματα

Χαλαζοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει ήδη κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα

Σε εξέλιξη είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κακοκαιρία Elias, με τα πρώτα προβλήματα να εντοπίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Στην Αχαΐα σημειώθηκε κατολίσθηση στο ύψος του Ελαιώνα Αιγιαλείας, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία, τόσο στην παλιά, όσο και στη νέα εθνική οδό, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τα διόδια Ελαιώνα μέχρι τον κόμβο Καλαβρύτων στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα. Στο σημείο έχει σχηματιστεί ουρά 2 χλμ., με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται με δυσκολία.

Σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό, η Τροχαία προχώρα σε αναστροφή των οχημάτων προς Πάτρα, και εκτροπή της κυκλοφορίας στην πάλαια Εθνική, προκειμένου να κάνουν μια παράκαμψη από το Αίγιο μέχρι τα Καλάβρυτα για να ξαναμπούν στην Εθνική. Νωρίτερα, προβλήματα στην κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών-Αθηνών παρατηρήθηκαν και στο ύψος των Σελιανίτικων Αχαΐας, καθώς έπεφτε χαλάζι.

Χαλαζόπτωση καταγράφηκε νωρίς το απόγευμα σε περιοχές της Κορίνθιας, της Αχαΐας και της Αρκαδίας. Η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι στην Κλειτορία Καλαβρύτων εκτιμάται ότι προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες. Παράλληλα, λόγω κατολισθήσεων από την σφοδρή βροχόπτωση διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια του Οδοντωτού μεταξύ Διακοπτού και Καλαβρύτων.

Η κακοκαιρία σύντομα επεκτάθηκε ανατολικά προκαλώντας προβλήματα σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της παραλιακής Κορινθίας. Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους του Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 15 τηλεφωνικές κλήσεις για παροχή βοήθειας και άντλησης νερών. Σε αρκετές περιοχές έπεσε και χαλάζι και εικάζεται, ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και δένδρα.

Εν τω μεταξύ, οι κεραυνοί προκάλεσαν και εκδηλώσεις πυρκαγιών. Σύμφωνα με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, κάηκαν τρεις φοίνικες σε αύλειο χώρο οικίας στο Κιάτο του δήμου Σικυωνίων. Πυρκαγιά –κατά πάσα πιθανότητα από κεραυνό– εκδηλώθηκε, κοντά στον κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου, χωρίς δυσάρεστες εξελίξεις. Όλο το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, οι δήμοι και η Περιφέρεια, είναι σε αυξημένη εγρήγορση, αφού το καιρικό φαινόμενο, θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες.

Στα Τρίκαλα μέσα σε λίγη ώρα η σφοδρή βροχόπτωση μετέτρεψε σε ποτάμια τους δρόμους στην πόλη των Τρικάλων, με την κυκλοφορία των οχημάτων να καθίσταται αδύνατη. Την ίδια ώρα, σε αρκετά χωριά του Δήμου Μετεώρων υπάρχουν προβλήματα από τη νεροποντή, όπως το Αμπελοχώρι, όπου υπάρχουν κατολισθήσεις από την προηγούμενη κακοκαιρία. Μάλιστα, όπως αναφέρει το trikalanews.gr, ο πρόεδρος του χωριού Σάκης Νικογιάννης, εμφανώς απογοητευμένος από την κατάσταση, περιγράφει την κατάσταση ως απελπιστική. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, πολλοί κάτοικοι των ορεινών χωριών της Καλαμπάκας φοβούμενοι μην τυχόν αποκλειστούν, έχουν φύγει και μετακινηθεί προς την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τα προβλήματα άρχισαν από νωρίς, ξεκινώντας από τον ορεινό όγκο. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου στο karditsalive.net, εντονότερα φαινόμενα εκδηλώθηκαν αρχικά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αχελώου, όπου σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση διάρκειας 10-15 λεπτών, ενώ σε όλη την έκταση του Δήμου σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις. Με το ξεκίνημα της κακοκαιρίας σημειώθηκαν και τα πρώτα μικροπροβλήματα, κυρίως καταπτώσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου, με σημαντικότερη στο δρόμο Πετρωτό-Καλή Κώμη.

Αναφορές για έντονες βροχοπτώσεις υπάρχουν από τις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες και των Δήμων Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα, φαινόμενα που επεκτείνονται στα πεδινά πλέον, όπου το βράδυ και αύριο αναμένεται ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μέσα σε περίπου μια ώρα ο μετεωρολογικός σταθμός της Πεζούλας κατέγραψε 25 χιλιοστά βροχής.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας η κακοκαιρία προκάλεσε black out στην ηλεκτρδότηση σε δρόμους μέσα στη Λάρισα, στα Φάρσαλα, αλλά και σε χωριά, κυρίως της Ελασσόνας. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται προς αποκατάσταση των προβλημάτων και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα θα έχει λυθεί το θέμα της ηλεκτροδότησης.

Η κακοκαιρία προκάλεσε κατολισθήσεις και στο οδικό δίκτυο του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιωάννη Σταθά, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον δρόμο από Αράχωβα προς Λιβάδι, στην περιοχή του Ζεμενού και από την διασταύρωση προς Κυριάκι μέχρι την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά.

Στη Λαμία πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν στα βόρεια της πόλης, όπου πλημμύρισε η οδός Λαρίσης, που οδηγεί στο νοσοκομείο.