Συναγερμός για νέα κρούσματα του μύκητα candida auris σε νοσοκομείο της χώρας

Συναγερμός για νέα κρούσματα του μύκητα candida auris σε νοσοκομείο της χώρας

Μετά τα Χανιά συγγενείς ασθενούς στην Πάτρα καταγγέλλει ότι στο νοσοκομείου του Ρίου κόλλησαν τον επικίνδυνο μύκητα πάνω από δύο ασθενείς

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς μετά τα Χανιά εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα του επικίνδυνου μύκητα candida auris, αυτή τη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

Όπως αναφέρει το pelop.gr, μετά την αποκάλυψη ότι στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύεται σε απομόνωση κρούσμα ασθενούς με μύκητα candida auris, συγγενής ασθενούς από την Αχαΐα επικοινώνησε με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», για να αναφέρει ότι και δικός της άνθρωπος κόλλησε τον επικίνδυνο μύκητα, ενώ νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο. Οπως είπε η καταγγέλλουσα, ο ασθενής εξερχόμενος τον περασμένο Ιούλιο από τεχνητό κώμα, διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον μύκητα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, εάν εισχωρήσει στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και έχει υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας.

Ο εν λόγω ασθενής μετά τη ΜΕΘ οδηγήθηκε σε δωμάτιο απομόνωσης του Τμήματος Νευροχειρουργικής, όπου σύμφωνα με την αναφορά της καταγγελλούσας, βρήκε εκεί και άλλον ασθενή από τη ΜΕΘ, που νοσηλευόταν για έξι μήνες, καθώς είχε προσβληθεί από τον ίδιο μύκητα, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν και άλλοι με το ίδιο πρόβλημα, πάντα από τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η ίδια πρόσθεσε στην «Πελοπόννησο», ότι από αναφορές του προσωπικού της κλινικής πληροφορήθηκε πως στη ΜΕΘ του νοσοκομειου υπήρχε αποικισμός του μύκητα candida auris και για τον λόγο αυτό η μεγάλη αίθουσα θα έκλεινε, για να γίνει απολύμανση και ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι ΜΕΘ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, κάθε φορά που εισερχόταν στη ΜΕΘ, έπαιρνε αυστηρά μέτρα προστασίας, με ειδική στολή, ποδονάρια, μάσκα, σκούφο και γάντια, ενώ σε όλους τους επισκέπτες απαγορευόταν η σωματική επαφή με τους ασθενείς, για να αποφεύγεται η μετάδοση του μύκητα.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί, καθώς η καταγγέλλουσα δήλωσε ακόμα, ότι βγαίνοντας μετά από καιρό από το δωμάτιο απομόνωσης, ο άνθρωπός της χρειάστηκε να μπει σε κλινική αποκατάστασης. Ωστόσο, επειδή είχε προσβληθεί από τον μύκητα candida auris, δεν τον δεχόταν κανένα κέντρο αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση ένα εξειδικευμένο στην Αθήνα, όπου λόγω της μεταδοτικότητας του μύκητα αναγκάστηκαν να πληρώνουν 100 ευρώ συμμετοχή τη μέρα για νοσηλεία σε απομονωμένο χώρο.