«Κίνημα της Πετσέτας»: Εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στα νησιά – «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε πίσω τις παραλίες μας»

«Κίνημα της Πετσέτας»: Εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στα νησιά – «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε πίσω τις παραλίες μας»

Ξεκίνησαν άμεσα σαρωτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις

«Φουντώνει» στα ελληνικά νησιά το αποκαλούμενο «κίνημα της πετσέτας» ενάντια στην κατάληψη των παραλιών από ξαπλώστρες. Μετά την Πάρο, πολίτες αντιδρούν και σε άλλα νησιά, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι ξεκινούν άμεσα σαρωτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις. «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε πίσω τις παραλίες μας», δηλώνουν.

Στην Πάρο έχουν ήδη κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα.

 

Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων από την παραλία.

«Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζαδάκης.

«Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα της Ελλάδος να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο» τόνισε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, Δαμιανός Γαβαλάς, στην ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες Χρήστος Γεωργούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα έκανε λόγο για απειλές από σωματοφύλακες. «Με έχουν διώξει. Πήγα να κολυμπήσω και με έστειλαν στα βράχια και σε μια παραλία που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα. Ορισμένοι είχαν διάφορους σωματοφύλακες εκεί» ανέφερε.

«Το έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας» δήλωσε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος.

 

Αγώνα για ελεύθερες παραλίες, δίνουν και οι κάτοικοι της Κέρκυρας. «Δεν υπάρχει κάποια ελεγκτική αρχή να τους σταματήσει» λέει η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Δασίας, Αγγελική Φαϊτά.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες.

Στη Σέριφο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τουρισμού, Στέλιο Λιβάνιο, παρά την εισαγγελική παρέμβαση για beach bar που λειτουργούσε παράνομα, ο κόσμος που πήγε για μπάνιο είδε συρματοπλέγματα.

Μάλιστα, είχε φθάσει να οδηγηθεί στο αυτόφωρο ο ίδιος ο δήμαρχος Σερίφου που είχε σφραγίσει το κατάστημα μετά από δικαστική απόφαση την περασμένη Τετάρτη μετά από μήνυση της επιχείρησης εναντίον του για παράβαση καθήκοντος.

 

Οι διαμαρτυρίες καθημερινά πληθαίνουν από όσους ζητούν το αυτονόητο. Να τηρηθούν όσα προβλέπει ο νόμος για τη συνύπαρξη ελεύθερων παραλιών με τις οργανωμένες.