Τραγωδία στα Τέμπη: Fund προτείνει ρύθμιση χρέους σε οικογένεια θύματος παρά την απόφαση της κυβέρνησης

Τραγωδία στα Τέμπη: Fund προτείνει ρύθμιση χρέους σε οικογένεια θύματος παρά την απόφαση της κυβέρνησης

Στα μέτρα που ελήφθησαν με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται και η διαγραφή των χρεών των θυμάτων και των οικογενειών τους

Ρύθμιση χρέους αντί της διαγραφής του, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και τις οικογένειες τους, πρότεινε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (fund) σε οικογένεια θύματος, όπως κατήγγειλε η ίδια στον ρ/σ Real FM.

Μετά την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, ένα από τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, είναι η απαλλαγή από δανειακές οφειλές. Συγκεκριμένα από τον Μάρτιο η κυβέρνηση αποφάσισε ότι «σε συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διαχειριστές δανείων, δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη, διαγράφονται».

Ωστόσο, όπως φαίνεται στο email που απέστειλε συγκεκριμένο fund στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της οικογένειας θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος, γίνεται λόγος όχι για διαγραφή του χρέους, αλλά για ρύθμισή του. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «οι οφειλές και η πρόταση έχουν εξεταστεί υπό το πρίσμα της ιδιαιτερότητας της κατάστασης» και ότι «είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση που θα μπορούσε να προσφερθεί».

Βάσει της πρότασης που περιγράφεται στο email «σχετικά με την οφειλή που ανήκει σε συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνολικού ποσού 137.061,21 ευρώ, προτείνονται: Ποσό ρύθμισης 40.000 ευρώ, με 1% spread και 5 χρόνια άτοκη δόση (ελάχιστη καταβολή 100€). Επίσης σχετικά με την οφειλή που ανήκει σε άλλο χαρτοφυλάκιο συνολικού ποσού 4.300 ευρώ, προτείνονται: Εφάπαξ εξόφληση με το ποσό των 650€ ή εναλλακτικά καταβολή 1.000€ σε 12 δόσεις».

Η στάση του συγκεκριμένου fund έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, υπέρ της διαγραφής των δανειακών υποχρεώσεων, που αφορούν σε οικογένειες των θυμάτων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το fund θεωρεί, ότι από τη στιγμή που το ίδιο δεν είναι τράπεζα, δεν το αφορά η απόφαση της ΕΕΤ και έτσι υποστηρίζουν, ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι μια μερική διαγραφή χρέους».

«Τα fund συμπεριφέρονται σαν να είναι πάνω και από τον Πρωθυπουργό»

«Θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για την υπόθεση» τόνισε ο κ. Ραυτόπουλος στον Realfm 97,8 και πρόσθεσε: «Ως ΕΕΚΕ θα κάνουμε αυτά που οφείλουμε να κάνουμε για τους ανθρώπους αυτούς. Ήδη οι υπηρεσίες μας έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα. Είμαι εξοργισμένος, γιατί τα fund συμπεριφέρονται σαν να είναι πάνω και από τον Πρωθυπουργό. Αυτά που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, έγιναν νόμος του κράτους. Οι οφειλές αυτές θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί αυθημερόν και όχι να έρχονται τα fund να ζητούν έστω και μέρος της οφειλής».

«Τα fund όποτε τα βολεύει βάζουν το "καπέλο" τράπεζας και όποτε δεν τα βολεύει το βγάζουν»

Μιλώντας στον Real FM ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Γιώργος Νικολακόπουλος, τόνισε ότι «ο νόμος 5039/2023 στο άρθρο 59 αναφέρει "διαγραφή ατομικών οφειλών αποβιοσάντων ή σοβαρά πληγέντων, καθώς και στενών συγγενών τους". Δηλαδή δεν διαφοροποιεί, εάν οι οφειλές αυτές είναι προς τις τράπεζες ή σε κάποιο fund, άρα νομικά πρέπει να ακολουθήσουν τον νόμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα fund όπου τα βολεύει βάζουν το "καπέλο" τράπεζας, όπως στην περίπτωση των επιτοκίων, ενώ τώρα που δεν τα βολεύει, λένε "εμείς δεν είμαστε τράπεζα". Εδώ όμως πρέπει να υπάρξει ένας Δεσμευτικός Κώδικας Δεοντολογίας των fund».