Πύρινα μέτωπα σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια: Εκκενώνονται οικισμοί – Έκλεισε η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας – Θηβών

Πύρινα μέτωπα σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια: Εκκενώνονται οικισμοί – Έκλεισε η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας – Θηβών

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης

Δυναμική έχει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στο Πάνακτο Βοιωτίας, στα Δερβενοχώρια, όπου οι επιχειρήσεις διεξάγονται στη δυτική πλευρά του μετώπου και καταβάλλεται προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά στην παλαιά εθνική οδό Μάνδρας – Θήβας. Μάλιστα, έχει δοθεί 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Πουρνάρι και Άγιος Σωτήρας, ενώ σε λίγη ώρα θα εκδοθεί μήνυμα του 112 για απομάκρυνση από τον οικισμό Νέα Ζωή της Μάνδρας, νότια προς Ελευσίνα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, 140 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα. Η φωτιά στα Δερβενοχώρια μαίνεται και καίει παρθένο δάσος σε ένα πολύ δύσβατο σημείο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν.

Η φωτιά κατευθύνεται προς Βίλια και Οινόη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

 

Αναφορικά με τη φωτιά στο Λουτράκι, όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική, έγινε εισήγηση για προληπτική εκκένωση των οικισμών Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα. Το μέτωπο βρίσκεται πάνω από την Καλλιθέα Λουτρακίου και κινείται νότια νοτιοανατολικά, πάνω από την εθνική οδό. Οι ριπές ανέμων μεταδίδουν τη φωτιά με αποτέλεσμα οι καύτρες να μεταφέρονται σε άκαυτο περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης αποθήκες και αγροικίες.

Σε ύφεση είναι η φωτιά στη Σαρωνίδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια προκαλεί ανησυχία, με τον Βασίλη Βαθρακογιάννη, εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, να δηλώνει νωρίτερα στην ΕΡΤ ότι η φωτιά είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Τιτάν και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να περιοριστεί.

«Το μέτωπο έχει περιοριστεί, βοήθησε το γεγονός ότι η ένταση των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε. Όμως παραμένει σε εξέλιξη και θα γίνει η μέγιστη αξιοποίηση όλων των δυνάμεων», τόνισε.

Στο Λουτράκι αρκετές είναι οι αναζωπυρώσεις, λιγότερες στη Σαρωνίδα, αντιμετωπίζονται όλες. Ακόμη υπάρχουν ενεργές καύσεις, ειδικά στο Λουτράκι, σημείωσε ακόμη νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΕΡΤ.

Στη Σαρωνίδα, υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται χωρίς πρόβλημα. Στο Λουτράκι είναι περισσότερες οι ενεργές καύσεις.

«Και στη Σαρωνίδα και στο Λουτράκι, οι πυρκαγιές έχουν μια πολύ καλή εικόνα, αλλά η μέρα προχωράει, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, είμαστε επιφυλακτικοί για να πούμε ότι είναι σε ύφεση, καταβάλλονται προσπάθειες να κλείσουν ως το απόγευμα», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η κατεύθυνση του μεγαλύτερου μετώπου στα Δερβενοχώρια είναι προς Μάνδρα, Ελευσίνα και Μαγούλα.

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στα Δερβενοχώρια, η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, μαίνεται η φωτιά στην Οινόη, όπου οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των Πυροσβεστικών Αρχών. Και ελικόπτερο «Chinook» επιχειρεί στον Κιθαιρώνα για την κατάσβεση της φωτιάς, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ από την Οινόη.

 

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Συγκεκριμένα, στον Κουβαρά επιχειρούν δύο ομάδες «Δευκαλίων» με συνολικά 22 άτομα και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στην Περαχώρα Λουτρακίου διατέθηκαν τρία αεροσκάφη CL-215, δύο αεροσκάφη CL-415, δύο προωθητές γαιών, μία ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα και μία ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

Στα Δερβενοχώρια διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-415 και δύο αεροσκάφη CL-215, δύο ελικόπτερα Chinook, καθώς και τρεις προωθητές γαιών.

Επιπρόσθετα, το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.