Καύσωνας Cleon: Πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες – Ποια ραντεβού στον e-ΕΦΚΑ ακυρώνονται

Καύσωνας Cleon: Πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες – Ποια ραντεβού στον e-ΕΦΚΑ ακυρώνονται

Τι ισχύει για το επόμενο διήμερο 13 και 14 Ιουλίου για εργαζόμενους και κοινό

Τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ακόμη και ειδική άδεια προβλέπει η εγκύκλιος με τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) για τον επερχόμενο καύσωνα (Πέμπτη 13 Ιουλίου έως Σάββατο 15 Ιουλίου).

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι διαπιστωμένα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, απέχουν από την υπηρεσία τους με ειδική άδεια.

Για όσους δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης ή παροχή τηλεργασίας. Ειδικά οι υπάλληλοι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι αυτές οι οδηγίες δεν αφορούν τους υπαλλήλους στην αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου, οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Τα ραντεβού που ακυρώνονται στον e-ΕΦΚΑ 

Σε διευκρινίσεις για τη συναλλαγή του κοινού με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ενόψει του επικείμενου καύσωνα, προχώρησε ο φορέας.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και για λόγους προστασίας της υγείας τους κατά τις ημέρες που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, προβλέπονται επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου (Πέμπτη 13 Ιουλίου και Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023), τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από τις 12:00 έως τις 15:00, αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.