Καύσωνας Cleon: Σε ποιες περιοχές«άγγιξε» τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος την Τετάρτη – Πού αναμένονται ακραίες θερμοκρασίες

Καύσωνας Cleon: Σε ποιες περιοχές«άγγιξε» τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος την Τετάρτη –  Πού αναμένονται ακραίες θερμοκρασίες

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στη Μεσόγειο που συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες προκαλεί συνθήκες καύσωνα έως και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας

Ο καύσωνας Cleon βρίσκεται ήδη στη χώρα μας, με θερμοκρασίες που πλησίασαν τους 40 βαθμούς σήμερα Τετάρτη σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στη Λάρισα σημειώθηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία της ημέρας στις 17:20, όταν ο υδράργυρος έφθασε τους 39,7 βαθμούς. Την ίδια ώρα στον Πλατύκαμπο Λάρισας το θερμόμετρο έδειχνε 39,5 βαθμούς. Πολύ κοντά σε αυτές τις θερμοκρασίες βρέθηκαν νωρίτερα τρεις περιοχές της Φθιώτιδας και ειδικότερα η Λαμία, η Αγία Τριάδα Μώλου και η Στυλίδα, όπου το θερμόμετρο μεταξύ 15:30 και 15:50 έδειξε 39,4 βαθμούς Κελσίου.

Η ίδια θερμοκρασία καταγράφηκε και στην Βατερή Ευβοίας, ενώ τους 39 βαθμούς ξεπέρασαν άλλες δύο περιοχές της Φθιώτιδας. Ειδικότερα στις 15:50 η θερμοκρασία στο Λευκοχώρι Ελάτειας ήταν 39,2 βαθμοί και στην Τραγάνα 39,1 βαθμοί Κελσίου. Πιο ήπια ήταν η κατάσταση στην Αττική, όπου η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 37,2 βαθμούς Κελσίου στα Πατήσια.

Σε ποιες περιοχές αναμένονται ακραίες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες, επεκτείνεται σταδιακά ανατολικά και προκαλεί συνθήκες καύσωνα έως και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Η μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για έξι μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από την θερμοκρασία και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

Όσον αφορά στον επερχόμενο καύσωνα, αύριο Πέμπτη 13 Ιουλίου αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) στην Αθήνα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα. Την Παρασκευή 14 Ιουλίου αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Η πρόβλεψη για όλη τη χώρα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύριο Πέμπτη υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 29 και κατά τόπους τους 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Επιπροσθέτως, σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς.