Καύσωνας Cleon: Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια

Καύσωνας Cleon: Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια

Στόχος είναι να «δροσιστούμε οικονομικά» - .Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος σε καύσωνα και δη σε αυτόν που έρχεται στην Ελλάδα, τον Cleon, είναι να προστατευτεί από την υπερβολική ζέστη. Παράλληλα, όμως είναι καλό να ξέρει και έξυπνους τρόπους για την εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπώς χρημάτων.

Τέτοια tips προτείνει ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης που είναι μηχανολόγος μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής στην εκπομπή «NEWS ROOM» της ΕΡΤ, με στόχο για να «δροσιστούμε οικονομικά».

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ενδεδειγμένοι που μπορεί να κάνει το κάθε νοικοκυριό προκειμένου να μειώσει τα κόστη του δροσισμού με τη χρήση των κλιματιστικών. Αυτά ανήκουν στον παθητικό δροσισμό.

Για τον κλιματισμό, κατεβάζουμε τέντες, ρολά και παντζούρια. Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα για τουλάχιστον μια ώρα κατά τις νυχτερινές ώρες. Τοποθετούμε αντιηλιακές μεμβράνες στα τζάμια των παραθύρων, «σκεφτείτε ότι με αυτές τις μεμβράνες κόβουμε περίπου το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας και μειώνουμε τη λειτουργία του κλιματιστικού κατά 30%» τόνισε ο Χριστοδουλίδης, τις απογευματινές ώρες καταβρέχουμε τις βεράντες μας.

Έπειτα, σετάρουμε την θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 26-27 βαθμούς. Μαζί με το κλιματιστικό χρησιμοποιούμε και έναν ανεμιστήρα οροφής. Επίσης δεν τοποθετούμε τα κλιματιστικά μηχανήματα πλησίον σε συσκευές που παράγουν θερμότητα.

«Αυτό βοηθάει πάρα πολύ ώστε να κατεβαίνει περίπου τρεις βαθμούς η θερμοκρασία όχι του χώρου αλλά η αίσθηση της θερμοκρασίας, διότι το μειωμένο ρεύμα του αέρα ουσιαστικά βοηθάει στην εξάτμιση του ιδρώτα, άρα αισθανόμαστε πιο δροσερά. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε ακόμα και σε συνδυασμό με το κλιματιστικό».

Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο