Αρτοποιός για φωτιά στο Άγιο Όρος: Δεν είναι τόσο ανησυχητική – Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή

Αρτοποιός για φωτιά στο Άγιο Όρος: Δεν είναι τόσο ανησυχητική – Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή

«Όλος ο μηχανισμός είναι σε φάση υψηλής εγρήγορσης και ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα συμβάντα πυρκαγιών»

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Άγιο Όρος μετά από τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου σε δασική περιοχή στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Μεγίστης Λαύρας μίλησε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο ανησυχητική

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής:

«Σε εξέλιξη είναι μία δασική πυρκαγιά πέντε χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Μεγίστης Λάβρας χωρίς να απειλεί πλέον κατοικημένη περιοχή, υπό την έννοια ότι υπάρχουν εκεί αρκετά μοναστήρια, δεν απειλεί λοιπόν κάποιο μοναστήρι, είναι σε αμιγώς δασική έκταση, καίει φυλλώματα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία έρπουσα πυρκαγιά με φυλλώματα, που βρίσκονται στο έδαφος και κάποιες καστανιές.

Είχαμε δύο μέτωπα, το ένα μέσα στη χαράδρα, το οποίο μας απασχολεί πιο πολύ λόγω του δύσβατου της περιοχής και επιχειρούν εκεί μαζί με 43 άτομα πυροσβεστικό προσωπικό, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 11 οχήματα, επιχειρούν από αέρος ένα ελικόπτερο και έχουν πάρει εντολή απογείωσης τέσσερα αεροσκάφη προκειμένου να προσεγγίσουμε αυτό το δύσβατο σημείο, που μας απασχολεί μέσα στη χαράδρα. Δεν είναι τόσο ανησυχητική αυτή η πυρκαγιά υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ριπές ανέμου κι αυτό είναι κάτι, που διευκολύνει την επιχείρηση του πυροσβεστικού σώματος.

Προϊόντος του χρόνου θα έχουμε καλύτερα νέα, θα πάει καλύτερα αυτή η πυρκαγιά, ωστόσο σήμερα σύμφωνα και με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει υψηλότατος κίνδυνος, έχουμε κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 4 στις περιφέρειες νοτίου Αιγαίου όπως είναι η Ρόδος, η Κάλυμνος, η Κως και η Κάρπαθος και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Σάμο και την Ικαρία.

Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα εκεί σε αυτές τις περιοχές. Έχει τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας, όπου τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα και μερική επιφυλακή το προσωπικό των περιφερειών αυτών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες, που πιθανόν να προκύψουν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένονται αυξημένες περιπολίες τόσο από το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Όλος ο μηχανισμός είναι σε φάση υψηλής εγρήγορσης και ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα συμβάντα πυρκαγιών».