Φωτιά στο Αλιβέρι: Οριοθετήθηκε από τα εναέρια μέσα – Η εικόνα είναι καλύτερη

Φωτιά στο Αλιβέρι: Οριοθετήθηκε από τα εναέρια μέσα – Η εικόνα είναι καλύτερη

Συνελήφθη 75χρονος ο οποίος εκτελούσε εργασίες καπνίσματος μελισσών στην περιοχή

Μια εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι στο Αλιβέρι στην Εύβοια, όταν ξέσπασε φωτιά χθες το απόγευμα σε δασική έκταση με πουρνάρια και χόρτα στην περιοχή Μηλάκι.

Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, καθιστώντας δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Πάντως η εικόνα σήμερα το πρωί είναι καλύτερη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η φωτιά έχει οριοθετηθεί περιμετρικά και βρισκόμαστε σε στάδιο, ώστε να τεθεί υπό μερικό έλεγχο σύντομα. Οι επίγειες δυνάμεις έκαναν τεράστια δουλειά όλο το βράδυ».

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα, ένα ελικόπτερο και τέσσερα αεροσκάφη. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με δυνάμεις ενισχύθηκαν με άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Μακεδονία ώστε πλέον επιχειρούν συνολικά 107 πυροσβέστες, με πεζοπόρα τμήματα και 35 υδροφόρα οχήματα.

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το πύρινο μέτωπο έκανε κύκλο, αγκαλιάζοντας ολόκληρο το βουνό με χαμηλή βλάστηση. Αρχικά κατευθύνθηκε προς τα νταμάρια που υπάρχουν στην περιοχή για να ανακοπεί η πορεία του. Ωστόσο, βρήκε διέξοδο προς τον Προφήτη Ηλία παρά το γεγονός ότι βαριά χωματουργικά μηχανήματα που διέθεσε η Περιφέρεια Στερεάς προσπαθούσαν μέσα στο σκοτάδι να ανοίξουν ζώνες για να μπορέσουν να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα και οι πυροσβέστες κοντά στο μέτωπο.

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ειδικότερα στο χωριό Καλέντζι με το μέτωπο της φωτιάς να κινείται με κατεύθυνση το χωριό, ωστόσο απέχει αρκετά και δεν κινδυνεύει άμεσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί σε επίκαιρα σημεία ώστε να αποτρέψουν τις φλόγες από το το πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές.

Συνελήφθη 75χρονος που «κάπνιζε» μελίσσια στην περιοχή

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ πως συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου 75χρονος ο οποίος εκτελούσε εργασίες καπνίσματος μελισσών στην περιοχή. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να μην προχωρούν οι πολίτες σε καμία θερμή εργασία καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες.

 

«Προσπαθήσαμε να ανακόψουμε την κεφαλή του ενεργού μετώπου το οποίο έχει οριοθετηθεί σε ορεινό σημείο ανατολικά από το Μηλάκι, το οποίο δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί και καίει αγριελιές και χαμηλή βλάστηση», είπε ο κ. Αρτοποιός.

Διευκρίνισε ότι ουδέποτε κινδύνευσε εργοστάσιο της ΔΕΗ οι άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η φωτιά ξέσπασε κοντά σε τσιμεντοβιομηχανίες αλλά η φορά του ανέμου την οδήγησε αντίθετα. Πρόσθεσε ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Για τη φωτιά έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τη Στερεά Ελλάδα ενώ αναμένεται να φτάσουν και μονάδες από την κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα.