Ρούλα Πισπιρίγκου: «Από την αρχή το παιδί ήταν νεκρό» – Η κατάθεση γιατρού για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Από την αρχή το παιδί ήταν νεκρό» – Η κατάθεση γιατρού για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Τι είπε για την αντίδραση της κατηγορούμενης

Ο γιατρός που ενημέρωσε τη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι η Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που βίωσαν στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν το παιδί αλλά και την αντίδραση της κατηγορούμενης στο άκουσμα της είδησης του θανάτου. «Για την κατάσταση ήταν πολύ ψύχραιμη. Ήταν σε στρες και ψύχραιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Τζιούβας, Επιμελητής Α’ Παιδίατρος Εντατικολόγος στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού».

«Ήταν έξω από το δωμάτιο και την ενημέρωσα, ως όφειλα, ότι το παιδί έχει φύγει από τη ζωή. Μου είπε να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί στην Πάτρα επανήλθε μετά από 55 λεπτά» ανέφερε ο παιδίατρος και σημείωσε πως αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν πως η κατηγορούμενη, εκείνη την κρίσιμη στιγμή, τον ρώτησε αν λειτουργεί ο βηματοδότης του παιδιού.

«Ήταν μια τεχνική ερώτηση και μου έκανε εντύπωση εκείνη τη στιγμή . Συνήθως οι γονείς κλαίνε, καταρρέουν, γίνονται επιθετικοί, κατηγορούν τους γιατρούς …» είπε ο μάρτυρας υπογραμμίζοντας πως συνέχισαν την προσπάθεια τους να επαναφέρουν το παιδί για περισσότερο από μια ώρα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο γιατρός μετέφερε στο δικαστήριο την «στρεσαρισμένη» εικόνα της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν στο γραφειο των γιατρών την ενημέρωσε πως είχε πεθάνει και το τρίτο παιδί της.

«Αυτή την αίσθηση είχα… Ήταν πολύ ευγενική. Δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω και αυτό μου έκανε εντύπωση» είπε.

Πρόεδρος : Όταν την ενημερώσετε πως το τελευταίο παιδί κατέληξε, τι έκανε;

Μάρτυρας : Ήταν σε στρες, φαινόταν.

Πρόεδρος : Πως ; Τι έκανε; ίδρωνε;

Μάρτυρας : Ήταν ήρεμη σχετικά. φαινόταν πως μέσα της κάτι έβραζε, στις κινήσεις. Μας ευχαρίστησε για προσπάθεια, της λέω γιατί με ευχαριστείτε, το παιδί έφυγε. Μας έκανε και μια άλλη ερώτηση εάν το παιδί θα πάει Αθήνα ή Πάτρα για νεκροτομή. Μου έκανε εντύπωση, της είπα ότι εγώ δεν το κανονίζω αυτό.

Πρόεδρος : Δε σας ρώτησε «μα γιατί έφυγε» το παιδί;

Μάρτυρας : Όχι εμένα δε με ρώτησε.

Ο εντατικολόγος , ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της προσπάθειας ανάνηψης της Τζωρτζίνας, υπήρξε ξεκάθαρος ότι όταν αντίκρισε το παιδί ήταν ήδη νεκρό. «Το παιδί ήταν νεκρό όταν το είδα δεν μπορώ να πω με ακρίβεια πόση ώρα … Προσωπική μου εντύπωση είναι πως δεν ήταν πολύ ώρα. Αυτό που είπα στη μητέρα ήταν ότι δεν θα καταφέρουμε να φέρουμε πίσω το παιδί από το θάνατο…» κατέθεσε και περιέγραψε πως «το παιδί ήταν ξαπλωμένο , ακίνητο χαλαρό στο κρεβάτι , χωρίς αντίδραση ούτε στα επώδυνα…».

Η κατηγορούμενη από το εδώλιο αλλά και ο Μάνος Δασκαλάκης από τις πίσω θέσεις της αίθουσας άκουσαν το μάρτυρα να αναφέρεται αναλυτικά στα βήματα που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της ανάνηψης αλλά και την κατηγορηματική του άρνηση ότι χορηγήθηκε κεταμίνη στο παιδί . Όπως είπε δόθηκε αδρεναλίνη σε μια προσπάθεια «να πατήσουνε τη μίζα και να πάρει μπρος η καρδιά».

Μάλιστα , ο μάρτυρας κατέθεσε με βεβαιότητα πως όταν στα 20 λεπτά ανάνηψης ενημέρωσε τη μητέρα ο μεταβολισμός του παιδιού δεν λειτουργούσε. «Γιατί είστε τόσο κάθετος;» ήταν η ερώτηση της προέδρου ,σχετικά με τη λειτουργία του μεταβολισμού, με το μάρτυρα να απαντά : «Δεν είχε καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης αντικαθιστούνε την καρδιακή παροχή… Τίποτα δεν μεταβολίζεται».

Πρόεδρος : Από εσάς χορηγήθηκε κεταμίνη ;

Μάρτυρας : Δεν είχαμε κανένα λόγο. Ποτέ.

«Δώσαμε δύο φορές ροκουρόνιο»

Ο γιατρός εξήγησε πως η κεταμίνη χρησιμοποιείται συχνά στις ΜΕΘ για καταστολή και αναλγησία σημειώνοντας πως υπάρχουν πρωτόκολλα για τη διασωλήνωση και συνήθως τη χρησιμοποιούν σε ασθενείς με άσθμα.

Όταν ο εντατικολόγος κλήθηκε να απαντήσει αν τα φιαλίδια της κεταμίνης και της αδρεναλίνης μοιάζουν ανέφερε : «κάποια μοιάζουν κάποια δεν μοιάζουν».

Πρόεδρος: Έχετε κεταμίνη στο βαλιτσάκι αναζωογόνησης ;

Μάρτυρας : Ναι

Πρόεδρος: Μοιάζουν ;

Μάρτυρας : Ναι , αλλά έχουν μεγάλες διάφορες για εμάς που τα χρησιμοποιούμε . Η αδρεναλίνη έχει μια κόκκινη γραμμή . Η κεταμίνη αλλάζει ανάλογα με τον προμηθευτή.

Ο μάρτυρας αναφερόμενος στην κεταμίνη τόνισε πως «τα ναρκωτικά που χορηγούνται καταγράφονται και χρεώνονται στο ασθενή». Ο γιατρός τόνισε πως στην περίπτωση της Τζωρτζίνας «δεν καταγράφηκε κανένα φάρμακο γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα φάρμακο» ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγινε λάθος από τη νοσηλεύτρια. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έδωσε το σωστό φάρμακο , είναι επαγγελματίας. Άλλωστε η κεταμίνη δεν έλειπε από το βαλιτσάκι…».

Ο γιατρός δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την υπεράσπιση σχετικά με τη χορήγηση κεταμίνης και εξήγησε πως το συγκεκριμένο φάρμακο «είναι στη λίστα με τα φάρμακα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

Αλέξης Κούγιας : Πού χορηγείται ;

Μάρτυρας : Στο Αγλαΐα Κυριακού μόνο πολύ σπάνια κατά τη διασωλήνωση παιδιών με βαρύ άσθμα . Σε επείγουσα φάση μόνο εκεί …

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης ο γιατρός ανέφερε πως στην περίπτωση διασωλήνωσης της Τζωρτζίνας δεν αντιμετώπισαν κάποια δυσκολία . Μάλιστα , μιλώντας για τα πολλά σάλια που διαπιστώθηκε πως είχε το παιδί και χρειάστηκε αναρρόφηση για να προχωρήσουν είπε πως δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. «Είναι απόλυτα συνηθισμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας με τον Αλέξη Κούγια να σχολιάζει: «εδώ τα συνδυάζουν με την κεταμίνη».

Αλέξης Κούγιας: Από από τι υπέστη ανακοπή το παιδί ;

Μάρτυρας : Δεν γνωρίζω…

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης επιβεβαίωσε πως «όλα τα φάρμακα μπορούν να σκοτώσουν» αν δοθούν σε μεγάλη δόση.

Αλέξης Κούγιας: Γιατί η κατηγορούμενη να διαλέξει την κεταμίνη και όχι ένα φάρμακο που για μήνες χορηγούσαν στο παιδί και μπορούσε να βρει με εύκολο τρόπο;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω

Αλέξης Κούγιας: Επελέγη , σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα φάρμακο που σπανίως χορηγείται

Μάρτυρας : Στις ΜΕΘ είναι συχνή η χρήση

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου