Ρόδος: Πώς ξεκίνησε το παράνομο beach bar – Όλοι στο νησί γνώριζαν τις αυθαιρεσίες

Ρόδος: Πώς ξεκίνησε το παράνομο beach bar – Όλοι στο νησί γνώριζαν τις αυθαιρεσίες

«Πολλοί επιχειρηματίες που ψάχνουν απομονωμένες παραλίες, στήνουν καντίνες και επεκτείνονται παράνομα»

Το βίντεο με τον σερβιτόρο να πηγαίνει την παραγγελία σε πελάτες μέσα στο νερό με τα ρούχα σε beach bar στη Ρόδο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση ξεκίνησε ως καντίνα σε μισθωμένο τμήμα της παραλίας το 2014, ενώ από το 2015 κι έπειτα άρχισε να επεκτείνεται με αυθαίρετες κατασκευές. Έκτοτε, εξελίχθηκε σε ένα πολυτελές beach bar με ξαπλώστρες παντού σε όλη την παραλία και μέσα στη θάλασσα, χωρίς όμως να έχει άδεια.

Το 2016 εκδόθηκαν τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ένα τον Ιανουάριο και το δεύτερο τον Ιούλιο, με τον Δήμο Ρόδου να αποφασίζει την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, 8 χρόνια αργότερα η επιχείρηση δεν έχει σφραγιστεί παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει παραβάσεις, σύμφωνα με το Mega.

«Όλη η Ρόδος γνωρίζει»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο δικηγόρος Χρήστος Μαλλιαράκης υπογράμμισε πως όλοι στο νησί γνώριζαν τις αυθαιρεσίες του beach bar στη Ρόδο.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αυθαίρετες κατασκευές σε δημόσια αγαθά, όπως ο αιγιαλός και οι παραλίες, έχουν αυξηθεί και μιλάμε για κραυγαλέες περιπτώσεις. Μιλάμε για επιχειρήσεις με άδεια καντίνας ή ακόμα και χωρίς άδεια. Παράδειγμα είναι το beach bar, που διαπιστώθηκε ότι από το 2016 λειτουργεί χωρίς άδεια. Όλη η Ρόδος το γνωρίζει», δήλωσε.

«Η ίδια πρακτική επαναλαμβάνεται, γιατί όσο δεν παίρνεις μέτρα να το αντιμετωπίσεις, το πρόβλημα αυτό θα το βρεις μπροστά σου. Η εταιρεία συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία από το 2021 έχει ξεκινήσει μία αντίστοιχη ιστορία που βρίσκεται στη δημοσιότητα, στην περιοχή Γλύστρα».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλλιαράκη, πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που ψάχνουν απομονωμένες παραλίες στη Ρόδο, στήνουν καντίνες και στη συνέχεια επεκτείνονται παράνομα.

 

Εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν γαλέρα

Γαλέρα χαρακτήρισε ο Βασίλης Γλέζος, εκπρόσωπος Δικτύου Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην τουριστική σεζόν.

«Είναι μία παραδοχή που κάνεις όταν πας για σεζόν, ότι δουλεύεις 7/7, στην καλύτερη περίπτωση να υπάρχουν μισά ένσημα και το ωράριο να εξαρτάται από τη δουλειά που έχει το εκάστοτε μαγαζί. Για τη διαμονή ξέρεις πως συγκατοικείς με παραπάνω από 2 με 3 άτομα», δήλωσε.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κος Γλέζος, βροχή έχουν πέσει οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα νησιά.