Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού να κρατήσουν στη ζωή τη Τζωρτζίνα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού να κρατήσουν στη ζωή τη Τζωρτζίνα

«Η 34χρονη ήταν ψύχραιμη, έξω από το θάλαμο»

Τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού να κρατήσουν στη ζωή τη Τζωρτζίνα περίγραψε η γιατρός Γιαννούλα Κουρούση, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Στις 29 Ιανουαρίου 2022 για περίπου μια ώρα οι γιατροί έδωσαν «μάχη» αλλά το παιδί δεν τα κατάφερε. «Δυο φορές είδα το παιδί την ώρα της εισαγωγής και την ώρα του θανάτου» ανέφερε η μάρτυρας η οποία χαρακτήρισε τη Ρούλα Πισπιρίγκου ψύχραιμη και σημείωσε πως τη θυμόταν από το παρελθόν καθώς είχε εξετάσει και τη Μαλένα.

Μάλιστα, με αφορμή τη νοσηλεία της Μαλένας η κατηγορούμενη κλήθηκε από την πρόεδρο να δώσει διευκρινίσεις. «Η Μαλένα νοσηλεύτηκε στο Αγλαΐα Κυριακού και όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία μεταφέρθηκε στο Ελπίδα» είπε η κατηγορούμενη η οποία στη συνέχεια επέστρεψε στο εδώλιο.

Η γιατρός περιέγραψε τη στιγμή της εισαγωγής της Τζωρτζίνας για περαιτέρω έλεγχο με εγκεφαλογράφημα 24ωρου λόγω των επεισοδίων που είχε υποστεί.

«Έτυχε να θυμηθώ τη μητέρα γιατί είχε εξετάσει και τη Μαλένα… Εξέτασα το παιδί και η μητέρα μου είπε πως το μωρό έχει περάσει πολλά, ότι βρήκε το παιδί στην κούνια πεθαμένο, έκανε ανακοπή…» είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε πως η κατηγορούμενη ζήτησε μονόκλινο δωμάτιο το οποίο δόθηκε στο παιδί λόγω της κατάστασης του.

«Δεν με πίεσε είχα τη δυνατότητα να βάλω το παιδί στο μονόκλινο και το έκανα…» ανέφερε η γιατρός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Η μάρτυρας ανέσυρε από τη μνήμη της την πρώτη φορά που είδε το Μάνο Δασκαλάκη. «Στο δωμάτιο για πρώτη φορά είδα τον πατέρα… Η μητέρα είχε ξαπλώσει δίπλα στο παιδί, σηκώθηκε και όταν τη ρώτησα μου απάντησε όλα καλά…».

Του μοιραίου επεισοδίου είχαν προηγηθεί άλλα πέντε που διήρκησαν λίγα λεπτά σύμφωνα με τη μάρτυρα η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα διαδραματίστηκαν στις τελευταίες ώρες της Τζωρτζίνας.

«Είδα ξανά το παιδί το Σάββατο το πρωί που πήγα στην εφημερία. Μου είπαν πως την προηγούμενη ημέρα είχε κάνει γύρω στα πέντε επεισόδια, πως έκανε και πυρετό. Καλύφθηκε το παιδί με αντιβίωση. Και το τελευταίο επεισόδιο το έκανε τη νύχτα. Περάσαμε από το δωμάτιο μαζί με την ειδικευόμενη μου. Εξετάσαμε το παιδί. Συνεχίσαμε στα υπόλοιπα παιδιά. Ενδιάμεσα πήγε η ειδικευόμενη να το δει. Ήταν καλά.

Κατά τις 12:30 μπήκαμε στο δωμάτιο και αποθηκεύσαμε δεδομένα με βοήθεια νευρολόγου από το εγκεφαλογράφημα» εξήγησε η γιατρός ενώ πρόσθεσε πως η μητέρα τη ρώτησε εάν τα επεισόδια θα μπορούσαν να σχετίζονται με την αλλαγή στη φαρμακευτική αλλαγή.

Στις 2:30 ωστόσο, η μάρτυρας ενημερώθηκε από τη νοσηλεύτρια πως κάτι συμβαίνει με τη Τζωρτζίνα.

«Κατά τις 2:30 ακούω φωνή νοσηλεύτριας να με καλεί. Έξω, από το δωμάτιο ήταν η μητέρα την ρώτησα αν κάνει επεισόδιο, κούνησε κεφάλι της και άκουσα ένα ρόγχο. Μπήκα στο θάλαμο, ήταν με στροφή κεφαλής αριστερά, ήταν σε μυδρίαση το κεφάλι της. Το στόμα της γύρω από τα χείλη ήταν μπλε. Είχα μαζί μου δύο νοσηλεύτριες. Είπα στη μία, να ρίξει το κρεβάτι για να ξεκινήσω Αμπού. Η μία νοσηλεύτρια έκανε μαλάξεις. Κάποια στιγμή ενώ έκανε μαλάξεις, με σταμάτησε η μητέρα και έβαλε μια συσκευή στο θώρακα του παιδιού για να στέλνει δεδομένα στον κ. Παπαγιάννη. Κατέβηκε και η μονάδα από τη ΜΕΘ και ξεκίνησαν τη χορήγηση αδρεναλίνης κάθε 5 λεπτά. Περίπου στα 10 λεπτά το παιδί διασωληνώθηκε και στα 20 πρέπει να βγήκε ο επικεφαλής να ενημερώσει την μητέρα ότι το παιδί δεν τα έχει καταφέρει. Εκεί του είπε πως την προηγούμενη φορά επανήλθε στη μία ώρα. Γι’ αυτό συνεχίσαμε την προσπάθεια. Στη μία ώρα και κάτι σταματήσαμε. Εγώ ακολούθησα τον επικεφαλής που πήγε να ενημερώσει τη μητέρα, η μητέρα με ευχαρίστησε για ό, το κάναμε για το παιδί και μου ζήτησε εάν μπορεί να μεταφερθεί το παιδί στην Πάτρα ή Γιάννενα διότι δεν εμπιστευόταν τη ιατροδικαστική Αθηνών. εγώ μίλησα με ένα κύριο που φτιάχνει χαρτιά και μου είπε πως δεν γίνεται και θα πρέπει οι γονείς να κάνουν ένα αίτημα στο ΑΤ όταν δηλώσουν το θάνατο» είπε

«Η μητέρα ήταν ψύχραιμη, έξω από το θάλαμο. Όχι κοντά στην πόρτα και κοιτούσε που ερχόμασταν . Δεν είδα κάποια αντίδραση να φωνάζει… Τη ρώτησα αν κάνει επεισόδιο και κούνησε το κεφάλι» είπε περιγράφοντας την εικόνα της κατηγορούμενης τις τελευταίες στιγμές του παιδιού.

Πρόεδρος: Όταν τρέξατε σας είπε η νοσηλεύτρια «ελάτε», είναι στα 5-6 μέτρα λέτε στην κατάθεση σας και φτάσατε εκεί μέσα σε δευτερόλεπτα, η μητέρα ήταν έξω από θάλαμο, πώς ήταν; Έκλαιγε, φώναζε, έλεγε «ελάτε γρήγορα»;

Μάρτυρας: Ψύχραιμη. Ήταν έξω από το θάλαμο, κοιτούσε να έρθουμε. Δεν είδα κάποια αντίδραση, να κλαίει να φωνάζει.

Πρόεδρος: Λέτε η μητέρα ακούμπησε την ώρα που κάνατε ΚΑΡΠΑ πάνω στο θώρακα τη συσκευή που έστελνε δεδομένα, τη ρωτήσατε γιατί δεν την είχε βάλει νωρίτερα;

Μάρτυρας: Όχι γιατί συνέχιζα την ΚΑΡΠΑ. Την ακούμπησε, της είπα να περάσει έξω και συνέχισα την ΚΑΡΠΑ.

(…)

Εισαγγελέας: Τη νοσηλεύτρια ποιος την ειδοποίησε;

Μάρτυρας: Η νοσηλεύτρια μου είπε πως την ειδοποίησε μητέρα. Ότι πλησίασε η μητέρα, της είπε κάτι που δεν κατάλαβε, και στη συνέχεια της είπε η νοσηλεύτρια αν κάνει επεισόδιο και της είπε ναι και μας ειδοποίησε.

Εισαγγελέας: Πως ήταν η μητέρα;

Μάρτυρας: Μου είπε η νοσηλεύτρια ότι ήταν πολύ ήρεμη όταν πλησίασε.

Σύνεδρος: Η νοσηλεύτρια είχε δει το παιδί;

Μάρτυρας: Από ό, τι μου είπε της το είπε η μητέρα και με φώναξε αμέσως.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης η μάρτυρας περίγραψε τη στιγμή που είδε την κατηγορούμενη στην οποία μόλις της είχαν ανακοινώσει πως το παιδί της δεν βρισκόταν πλέον στη ζωή.

«Δεν είδα τα μάτια της να είναι κόκκινα, να έχει κλάψει. Την είδα για δευτερόλεπτα, πήγαινε προς το δωμάτιο του παιδιού και με ευχαρίστησε για όσα κάναμε για παιδί… Στη συνέχεια ήρθε δύο φορές να μου ζητήσει να γίνει η μεταφορά της σωρού. Μιλούσε με κάποιον τηλέφωνο, μάλλον κάποιον ιατροδικαστή. Το ζήτησε και ο κ. Δασκαλάκης όταν ήρθε. Μου είπε η μητέρα πως δεν εμπιστεύεται εδώ. Κατάλαβα την ιατροδικαστική υπηρεσία γιατί όταν έφεραν το παιδί, μου είπε η μητέρα ότι ήταν σε αντιδικία» κατέθεσε.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου