Ναυάγιο στην Πύλο: Στην ανακρίτρια σήμερα οι εννέα συλληφθέντες – «Τους είχαν βάλει στο ψυγείο του πλοίου»

Ναυάγιο στην Πύλο: Στην ανακρίτρια σήμερα οι εννέα συλληφθέντες – «Τους είχαν βάλει στο ψυγείο του πλοίου»

Μαρτυρίες σοκ για τη δράση των διακινητών

Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα Δευτέρα οι 9 Αιγύπτιοι φερόμενοι ως διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο με 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, ενώ σε συλλήψεις προχώρησαν και οι πακιστανικές αρχές.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας στις 11:00 για να βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας, ενώ αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες όπως της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Χθες Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες καταθέσεις που έδωσαν οι 9 διασωθέντες που ήρθαν από τη Μαλακάσα.

Πρόκειται για μάρτυρες κλειδιά και είχε ζητηθεί να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση και αρνούνται ότι σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Δεν αποκλείεται σήμερα, κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης να ζητήσουν νέα προθεσμία από την ανακρίτρια καθώς δεν έχουν λάβει γνώση για το σύνολο της δικογραφίας, μετά και τις νέες καταθέσεις.

Στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτα εξακολουθούν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης οι συγγενείς των αγνοουμένων.

Στο νοσοκομείο Καλαμάτας παρέμεναν μέχρι και χθες Κυριακή 18 άνθρωποι, νοσηλευόμενοι.

«Τους είχαν βάλει στο ψυγείο του πλοίου»

Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις για τη βαναυσότητα των διακινητών και τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο σκάφος σοκάρουν. «Δεν είναι στη λίστα. Θέλω να τον βρω. Θέλω να με βοηθήσετε να τον βρω. Αυτή είναι η φωτογραφία του» ανέφερε στην ΕΡΤ συγγενής αγνοούμενου.

 

«Κάποιοι από τους διακινητές ζήτησαν νερό από ένα πλοίο που περνούσε. Το πλήρωμα τους πέταξε νερό όμως το πήραν όλο αυτοί (διακινητές) και σε εμάς δεν έδωσαν. Τσακωθήκαμε μεταξύ μας και μετά έδωσαν και σε εμάς νερό. Μας φοβέριζαν συνέχεια και έδιναν να πιούμε βρώμικο νερό ενώ αυτοί έπιναν καθαρό» λέει 24χρονος διασωθείς.

«Μας έδιναν φαγητό μόνο αν τους δίναμε λεφτά. Μας έβριζαν και μας χτυπούσαν» λέει ένας άλλος, 23χρονος.

«Εγώ πήδηξα στη θάλασσα όμως επειδή δεν ήξερα κολύμπι, καθόμουν ανάσκελα και περίμενα να με σώσουν. Η γυναίκα και τα παιδιά μου πνίγηκαν γιατί βρίσκονταν στην καμπίνα του σκάφους» πρόσθεσε.

Οι διακινητές δεν δίστασαν να στοιβάξουν τους ανθρώπους παντού μέσα στο αλιευτικό, ακόμα και στα ψυγεία.

«Ήταν περίπου 200 Πακιστανοί και αυτοί ήταν στο ψυγείο του πλοίου. Υπήρχαν Αιγύπτιοι, Αφρικανοί, οικογένειες, παιδιά, γυναίκες που ήταν μέσα στο πλοίο» λέει ξάδελφος αγνοούμενου στο BBC.