Ναυάγιο στην Πύλο: Εγκύκλιος Ντογιάκου για τήρηση απόλυτης μυστικότητας της έρευνας

Ναυάγιο στην Πύλο: Εγκύκλιος Ντογιάκου για τήρηση απόλυτης μυστικότητας της έρευνας

Επικαλείται παλαιότερη εγκύκλιο για τη μυστικότητα της ανάκρισης που είχε αποστείλει ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας

Την υποχρέωση τήρηση της μυστικότητας της έρευνας που είναι σε εξέλιξη για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, υπενθυμίζει με εγκύκλιο του, απευθυνόμενος στις αρμόδιες αρχές, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Η εγκύκλιος η οποία έχει ως αποδέκτες όσους εμπλέκονται στην έρευνα της τραγωδίας, ανάμεσα τους εισαγγελικοί λειτουργοί, αλλά και λιμενικοί που λαμβάνουν καταθέσεις και συλλέγουν στοιχεία. Η τήρηση της απόλυτης μυστικότητας την οποία παραγγέλλει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, σχετίζεται και με την σοβαρότητα της υπόθεσης, που έχει συγκλονίσει συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ο κ. Ντογιάκος επικαλείται παλαιότερη εγκύκλιο του για τη μυστικότητα της ανάκρισης, την οποία είχε αποστείλει από το 2015 ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, τονίζοντας πως «ουδείς τρίτος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, δικαιούται να λάβει γνώση των στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, πολύ δε περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο, να παρεμβαίνει στους εκτελούντες αυτό ανακριτικούς υπαλλήλους με εντολές, υποδείξεις, παροτρύνσεις, αιτήματα, κ.λ.π., δεδομένου ότι η εποπτεία της ανακρίσεως έχει ανατεθεί από το νομοθέτη, στο σύνολό της, αποκλειστικά και μάλιστα πανηγυρικά, στον εποπτεύοντα την Υπηρεσία Σας Εισαγγελικό Λειτουργό».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την έρευνα και τις ανακριτικές πράξεις που διενεργούνται εποπτεύει, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Μαρία Ζαχαροπούλου