Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα φωτογραφία-ντοκουμέντο του ασφυκτικά γεμάτου σκάφους πριν βυθιστεί

Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα φωτογραφία-ντοκουμέντο του ασφυκτικά γεμάτου σκάφους πριν βυθιστεί

Άνθρωποι από Ιταλία, Αίγυπτο και άλλες χώρες αναζητούν στην Καλαμάτα συγγενείς τους ανάμεσα στους επιζώντες

Μια νέα φωτογραφία του μοιραίου αλιευτικού σκάφους που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου, λίγες ώρες πριν το τραγικό ναυάγιο το βράδυ της Τρίτης έδωσε στην δημοσιότητα το Λιμενικό.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104, ενώ 78 είναι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί.  Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι υπηκοότητας Συρίας, Πακιστάν και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι στην περιοχή επιχειρούν ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) φρεγάτα Π.Ν., εννέα (09) παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Α. και ένα (01) ελικόπτερο Π.Ν.

Επίσης, γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί».

Ψάχνουν τους συγγενείς τους

Άνθρωποι από Ιταλία, Αίγυπτο και άλλες χώρες βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, ψάχνοντας πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τους συγγενείς τους, μεταξύ των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, η προανακριτική διαδικασία για να διαπιστωθεί αν μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου βρίσκονται και διακινητές.

Την εποπτεία των ερευνών έχει αναλάβει ο Ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κ. Γιώργος Οικονόμου, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου.

Κλιμάκια του ΔΟΜ συνδράμουν το έργο των Αρχών στην Καλαμάτα

Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι παρών στο νοσοκομείο της Καλαμάτας από την Τετάρτη το μεσημέρι με προσωπικό, προκειμένου να καλύψει τις μεταφραστικές ανάγκες που υπάρχουν. Ένας επιπλέον διερμηνέας αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα για να καλυφθούν τυχόν επιπλέον ανάγκες.

«Ο ΔΟΜ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους διασωθέντες, άνθρωποι σοκαρισμένοι και φοβισμένοι. Το βασικό τους αίτημα είναι να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους για να τους πουν ότι είναι ζωντανοί. Την ίδια στιγμή, πολλοί από αυτούς ταξίδευαν με συγγενείς, αδέλφια, ξαδέλφια, γονείς και δεν μπορούν να μάθουν αν είναι ζωντανοί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χριστίνα Νικολαΐδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ.