Τραγωδία στα ανοικτά της Πύλου: «Κάποιο παρακείμενο πλοίο μπορεί να πέρασε και να έκανε κύματα» υποστηρίζει καθηγητής

Τραγωδία στα ανοικτά της Πύλου: «Κάποιο παρακείμενο πλοίο μπορεί να πέρασε και να έκανε κύματα» υποστηρίζει καθηγητής

«Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούσε να παρέμβει το ελληνικό Λιμενικό»

Μια ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε στα ανοιχτά της Πύλου, με τον επίσημο απολογισμό του ναυαγίου με μετανάστες να κάνει λόγο για 78 νεκρούς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ, ανέφερε πως το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο και δεν υπήρχε δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων.

«Όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων πάνω σε αυτό το σκάφος δεν υπήρχε. Ήταν φορτωμένο πλήρως. Τα θύματα που έχουν ανασυρθεί, καθώς και αυτοί που διασώθηκαν, είναι μεταξύ αυτών που βλέπουμε στη φωτογραφία. Μέσα, όμως, στο κύριο κατάστρωμα, κατά την ανατροπή δεν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης», είπε.

Ακόμη, τόνισε πως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούσε να παρέμβει το ελληνικό Λιμενικό, ενώ εκτίμησε πως στο αλιευτικό βρίσκονταν περίπου στα 600 άτομα.

Ο κος Γρηγορόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνεται για το ναυάγιο η μετακίνηση των προσφύγων πάνω στο αλιευτικό, λόγω της υπερφόρτωσης του σκάφους, ενώ κατά την εκτίμησή του το πιθανότερο σενάριο αφορά τη δημιουργία ενός μικρού κυματισμού από παρακείμενο πλοίο που οδήγησε στην ανατροπή του σκάφους.

«Το πιο πιθανό αίτιο είναι κάποιο παρακείμενο πλοίο να πέρασε και να έκανε κύματα. Το πλοίο, έτσι όπως είναι φορτωμένο, έχει οριακά ευστάθεια. Μπορούσε από ένα μικρό κυματισμό να ανατραπεί. Αυτό που περιέγραψαν κάποιοι διασώστες είναι ότι υπήρξε ένα κούνημα και αμέσως έγινε ανατροπή. Επομένως, ήταν οριακή η ευστάθεια του σκάφους», εξήγησε.