Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ένα παιδί με τόσο βαριά εικόνα είναι δύσκολο να επανέλθει πλήρως»

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ένα παιδί με τόσο βαριά εικόνα είναι δύσκολο να επανέλθει πλήρως»

Όσα κατέθεσε η παιδονευρολόγος, Ιωάννα Κουρή, η οποία είχε κληθεί για να εξετάσει τη Τζωρτζίνα

Στη βαριά εικόνα τετραπληγίας που είχε η Τζωρτζίνα αναφέρθηκε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η παιδονευρολόγος, Ιωάννα Κουρή, η οποία είχε κληθεί για να εξετάσει το παιδί ενώ νοσηλευόταν στο Ωνάσειο μετά από επεισόδιο σπασμών.

«Ήταν ένα παιδί με πολύ έντονη υπερτονία, δηλαδή μεγάλη αντίσταση στους μύες του, είχε πολύ έντονη σύσπαση των μασητήρων και έντονα αντανακλαστικά. Ήταν ένας εγκέφαλος που χρειαζόταν προσοχή γιατί δυσλειτουργούσε» ανέφερε η μάρτυρας η οποία εξήγησε πως η Τζωρτζίνα «με βάση τη νευρολογική της εικόνα χρειαζόταν μια εκτεταμένη πορεία αποκατάστασης. Πολύ εντατικό πρόγραμμα εργοθεραπειών, φυσικοθεραπειών και λογοθεραπειών».

Η γιατρός κατέθεσε πως ενδεχομένως οι σπασμοί οι οποίοι παρατηρήθηκαν κατά τη νοσηλεία του παιδιού στο Ωνάσειο, μετά την ανακοπή που υπέστη η οποία οδήγησε στην τετραπλησία, οφείλονταν στον υψηλό πυρετό. «Ο πυρετός σε ένα παιδί με εγκεφαλοπάθεια μπορεί να το κάνει αυτό, δεν είναι κάτι καθόλου ασυνήθιστο» σημείωσε η μάρτυρας η οποία κλήθηκε από την πρόεδρο να εξηγήσει αν υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν «να επαναφέρουν κάποιες από τις λειτουργίες του παιδιού».

«Αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά ένα παιδί με τόσο βαριά εικόνα είναι δύσκολο να επανέλθει πλήρως. Η πρόγνωση είναι επιφυλακτική» τόνισε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Λέτε ότι αφού εξετάσατε το παιδί πήρατε τηλέφωνο τη μητέρα του για να την ενημερώσετε. Σας ρώτησε κάτι η μητέρα; Είχατε κάποιον διάλογο;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι κάποιον διάλογο. Δεν με είχε ρωτήσει κάτι.

Εισαγγελέας: Η τόσο βαριά μορφή εγκεφαλοπάθειας σχετίζεται με τον χρόνο που θα μείνει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο;

Μάρτυρας: Όσο περισσότερο χρόνο μένει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο τόσο το χειρότερο, τόσες περισσότερες οι βλάβες.

Πολιτική Αγωγή: Εάν υπήρξε πράγματι επεισόδιο σπασμών στο σπίτι, και με δεδομένο ότι η Τζωρτζινα εισήχθη στο Καραμανδανειο όπου της έγιναν οι δέουσες εξετάσεις, δεν θα είχε αποτυπωθεί σε αυτές το υποτιθέμενο επιληπτικό επεισόδιο;

Μάρτυρας: Πάντα βασιζόμαστε στη διερεύνηση του επεισοδίου. Κρατάω ότι ένα εγκεφαλογράφημα είναι καθαρό, ωστόσο συνεχίζω τη διερεύνηση.

Υπεράσπιση: Στο Καραμανδάνειο στις 11/4 έγινε ένα επεισόδιο με σφίξεις 120 και χαμηλό κορεσμό και αναφέρθηκε ότι το παιδί είχε κλειστά μάτια. Θα μπορούσε να είναι σπασμοί;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε αλλά με επιφύλαξη. Με εγκεφαλογραφημα θα ήμασταν σίγουροι.

Η μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει αν ήταν απαραίτητο να δει και πάλι νευρολόγος του παιδί.

Μαρία Ζαχαροπούλου