Θρίλερ με αλλοδαπό σε ιστιοφόρο που εξέπεμψε S.O.S. στο κέντρο του Αιγαίου – Έσπευσαν τουρκικά σκάφη διάσωσης

Θρίλερ με αλλοδαπό σε ιστιοφόρο που εξέπεμψε S.O.S. στο κέντρο του Αιγαίου – Έσπευσαν τουρκικά σκάφη διάσωσης

Το σκάφος εντοπίστηκε κενό και ρυμουλκήθηκε στον Άγιο Ευστράτιο - Μυστήριο με τον άνδρα που εξέπεμψε σήμα κινδύνου και αγνοείται

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο του Αιγαίου με το Λιμενικό Σώμα και την Τουρκική Ακτοφυλακή να σπεύδουν για έρευνα και διάσωση ενός αλλοδαπού, που εξέπεμψε σήμακινδύνου τα ξημερώματα της Τρίτης ανοιχτά του Αγίου Ευστρατιού.

Σύμφωνα με το Mega, στις 06:50 το πρωί σήμανε συναγερμός στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος για άτομο στη θάλασσα, στην περιοχή ανατολικά-νοτιοανατολικά του Άη Στράτη και αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις για την διενέργεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Στο σημείο έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τέσσερα παραπλέοντα σκάφη και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Η επιχείρηση αφορούσε τον εντοπισμό αλλοδαπού άνδρα, το σκάφος του οποίου βρέθηκε να πλέει δίχως επιβαίνοντες και ρυμουλκήθηκε στον Άγιο Ευστράτιο.

Εννέα λεπτά αργότερα (06:59) η Τουρκία θέλοντας να δώσει συνέχεια στο θέμα της αμφισβήτησης της ελληνικής δικαιοδοσίας στην περιοχή, μετά την άρνηση του τουρκικού πληρώματος του φορτηγού πλοίου ANT την περασμένη Παρασκευή να δεχθεί ελληνική συνδρομή για την διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, εξέδωσε χωρίς να έχει καμιά δικαιοδοσία μία παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) και δέσμευσε μια ολόκληρη περιοχή.

Η Τουρκική NAVTEX αναφέρει πως το ιστιοφόρο «Νηριίδα» υπο σημαία Ελλάδας εξέπεμψε σήμα κινδύνου και αμέσως έσπευσαν σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, βρήκαν το σκάφος ακυβέρνητο και κάλεσαν όλα τα παραπλέοντα σκάφη να συντονιστούν και να αναφέρουν τυχόν ευρήματα στην τουρκική ακτοφυλακή. Η Τουρκία μάλιστα μέσω της Γενικής Ναυτικής Διεύθυνσης του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών έδωσε, με αφορμή το περιστατικό, στη δημοσιότητα χάρτη με τον οποίο επαναφέρουν το ζήτημα του 25ου μεσημβρινού στο Αιγαίο και τις περιοχές αρμοδιότητας στο διχοτομώντας το.

Σύντομα στην περιοχή έκαναν την εμφάνιση τους δυο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, ωστόσο υπήρξε συνεργασία με τα πληρώματα των πλωτών του Λιμενικού Σώματος. Οι έρευνες για τον αγνοούμενο είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το Mega, ο αγνοούμενος είναι Αμερικανός υπήκοος και το σκάφος είχε φύγει από μαρίνα στην Καλαμαριά με προορισμό λιμάνι στην Τουρκία.