Ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο – Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου

Ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο – Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου

Σχέδιο της Άγκυρας βλέπουν οι αρμόδιες αρχές - Στην Θράκη μεταβαίνει αύριο ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της διακίνησης μεταναστών σε νησίδες του Έβρου συγκάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Ιουνίου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ανακοίνωσή της χθες η υπηρεσιακή κυβέρνηση επεσήμανε, ότι έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ανώτατα στελέχη της Διοίκησης.

Αύριο Τρίτη 6 Ιουνίου ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα μεταβεί σε Θεσσαλονίκη, Ξανθή και Κομοτηνή, ενώ την Τέταρτη θα βρεθεί στον Έβρο, στη σκιά της κινητικότητας ομάδων παράτυπων μεταναστών σε τουρκικό έδαφος απέναντι από τον φράκτη και του απεγκλωβισμού δεκάδων μεταναστών από νησίδα στην περιοχή Μαράσια. Σημειώνεται, ότι ο Χαράλαμπος Λαλούσης μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο και για 3 χρόνια κατείχε τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, επομένως έχει εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο.

Εν τω μεταξύ, δάκτυλο των τουρκικών αρχών και συγκεκριμένα της στρατοχωροφυλακής, διαβλέπουν οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των συνόρων μας. Πρόκειται για συντονισμένο σχέδιο προώθησης από την Τουρκία στην Ελλάδα δεκάδων παράτυπων μεταναστών στα σύνορα του Έβρου. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της συνοριοφυλακής, παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταναστών στα τούρκικα εδάφη, με μετακινήσεις ατόμων υπό την εποπτεία, αλλά και το συντονισμό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Οι 91 μετανάστες που πέρασαν χθες Κυριακή τον Έβρο, Κούρδοι Γεζίντι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, βρίσκονταν σε νησίδα στον Έβρο στην περιοχή Μαράσια. Στους μετανάστες, που είναι καλά στην υγεία τους, δόθηκαν ρούχα, φαγητό και πρώτες βοήθειες πριν μεταφερθούν στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Ορεστιάδας. Οι περισσότεροι είναι γυναικόπαιδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., προωθήθηκαν στο ελληνικό έδαφος από διακινητή.