Σύγκρουση πλοίων στα ανοιχτά της Χίου: «Από την αρχή δεν υπήρξε η επιθυμητή συνεργασία», λέει εκπρόσωπος του Λιμενικού

Σύγκρουση πλοίων στα ανοιχτά της Χίου: «Από την αρχή δεν υπήρξε η επιθυμητή συνεργασία», λέει εκπρόσωπος του Λιμενικού

Tο Super Puma κι ο Έλληνας διασώστης που κατέβηκε να βοηθήσει

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν ανοιχτά της Χίου δύο φορτηγά πλοία, σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης αντίστοιχα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Κοκκάλας, σχολιάζοντας την άρνηση του πλοίου, που είχε δέκα Τούρκους ναυτικούς πλήρωμα να λάβει βοήθεια από τις ελληνικές αρχές, σημείωσε μιλώντας στο OPEN ότι δεν υπήρξε η επιθυμητή συνεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το φορτηγό πλοίο ΑΝΤ, σημαίας Βανουάτου με 13 άτομα πλήρωμα, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές στη μέση του κύτους του μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Potentia. Είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία.

Στο άλλο πλοίο, με σημαία Σιγκαπούρης, επέβαιναν 19 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία. Και τα δύο πλοία ήταν χωρίς φορτίο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος εξήγησε ότι από την αρχή δεν υπήρξε η συνεργασία που επιθυμούσαν οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση ήταν τόσο το πλήρωμα όσο και το πλοίο.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε το Super Puma της Ελληνικής Αεροπορίας να πάει πάνω από το πλοίο και να κατέβει σε αυτό διασώστης του Λιμενικού σώματος ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές στο πλήρωμα ότι σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια θα τους την παράσχει μόνο το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές Αρχές, καθώς βρίσκονται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 7 περιπολικά του λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης ενώ υπήρξε και συνεργασία με τις ένοπλες Δυνάμεις. Διατέθηκε επίσης πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς επίσης και τρία ελικόπτερα super PUMA.

Ο Έλληνας διασώστης που κατέβηκε να βοηθήσει

Στη δημοσιότητα δόθηκε στο μεταξύ βίντεο, που αποτυπώνει καρέ – καρέ τη στιγμή που Έλληνας διασώστης κατεβαίνει από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του φορτηγού πλοίου ΑΝΤ.

Μόλις πατάει το πόδι του συνομιλεί με το πλήρωμα και τους ενημερώνει ότι επειδή βρίσκονται σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, η ελληνική πλευρά θα τους παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν.

Οι ελληνικές δυνάμεις προσέφεραν τη βοήθειά τους στο πλοίο με σημαία Βανουάτου, με το πλήρωμα να την αρνείται και τον πλοίαρχο να δηλώνει πως θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην Τουρκία. Στο σημείο είχαν ήδη φτάσει και τουρκικές ακταιωροί.

Τελικά, το ΑΝΤ συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές για την παροχή βοήθειας.