Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε παράτυπους μετανάστες με πλαστά έγγραφα στην Ευρώπη

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε παράτυπους μετανάστες με πλαστά έγγραφα στην Ευρώπη

Συνελήφθησαν τρία άτομα και βρέθηκαν περισσότερα από 1.300 έγγραφα ταυτοποίησης - Το προσδοκόμενο όφελος εκτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών με την σύλληψη τριών ατόμων προχώρησαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών και έρευνες, σε κατάστημα το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθη 42χρονος αλλοδαπός για την κατοχή συνολικά 1.321 ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, δελτία ταυτοτήτων, άδειες διαμονής, άδειες παραμονής, άδειες οδήγησης). Στη συνέχεια, από το προανακριτικό υλικό προέκυψε η εμπλοκή δύο ακόμη αλλοδαπών 42 και 41 ετών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή του κέντρου Αττικής, εντός ταξιδιωτικού πρακτορείου, συνελήφθησαν ως συνεργάτες του 42χρονου να κατέχουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φωτογραφικές μηχανές, καθώς και το χρηματικό ποσό των 4.230 ευρώ.

Ο τρόπος δράσης του οργανωμένου κυκλώματος που διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Ελλάδα προς τις Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως αεροπορικώς με πλαστά, κλεμμένα έγγραφα, περιγράφεται ως εξής: Ο πρώτος συλληφθέντας αναλάμβανε να παραλάβει το πλαστό, κλεμμένο έγγραφο και εν συνεχεία να αγοράσει από το προαναφερόμενο ταξιδιωτικό πρακτορείο εισιτήρια για την Ευρώπη. Οι συλληφθέντες του ταξιδιωτικού πρακτορείου, οι οποίοι φέρονται να είναι και ιδιοκτήτες αυτού, για κάθε εισιτήριο που εξέδιδαν για την παράνομη μεταφορά του παράτυπου μετανάστη, εισέπρατταν 15 ευρώ κατά κεφαλή επιπλέον της αξίας του κάθε εισιτηρίου. Ο 42χρονος τους έδινε την εντολή να εκδώσουν τα εισιτήρια με αναχώρηση από το Ελευθέριος Βενιζέλος και προορισμό την Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία. Το συνολικά προσδοκώμενο όφελος της εγκληματικής οργάνωσης από την πώληση των ταξιδιωτικών και ταυτοποιητικών εγγράφων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Οι έρευνες σε πληροφοριακό επίπεδο συνεχίζονται από την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας και αναλύονται - επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει, ενώ ταυτόχρονα διερευνάται η διασύνδεση της δράσης των μελών του υπόψη κυκλώματος με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.