Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν μπορούμε να αποδώσουμε το θάνατο της Τζωρτζίνας στην καρδιά της»

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν  μπορούμε να αποδώσουμε το θάνατο της Τζωρτζίνας στην καρδιά της»

«Τα εξαντλήσαμε όλα, δεν βρήκαμε κανένα σύνδρομο στο παιδί» είπε ο διευθυντής του παιδιοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου

Την εκτίμηση πως η μικρή Τζωρτζίνα δεν πέθανε από την καρδιά της εξέφρασε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο διευθυντής του παιδιοκαρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Παπαγιάννης.

Το παιδί, μετά την ανακοπή που υπέστη και τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο του Ρίου, εισήχθη στο Ωνάσειο όπου παρέμεινε για περίπου ένα μήνα για την τοποθέτηση απινιδωτή.

Ο γιατρός στην κατάθεση του μίλησε σειρά εξετάσεων που υποβλήθηκε η Τζωρτζίνα από τις οποίες δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα. «Αποκλείστηκε η οποιαδήποτε αρρυθμιογόνος ή άλλη πάθηση της καρδιάς. Σε αυτή τη περίπτωση δεν μπορέσαμε να διαπιστώσουμε την αιτία, δεν υπήρχε ένδειξη καρδιακού προβλήματος, δεν πιστεύω ότι πέθανε από την καρδιά της» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος πρόσθεσε πως από τους ελέγχους και την παρακολούθηση που έγινε στο παιδί «δεν υπάρχει πλέον κανένα ενδεχόμενο να μπορούμε να αποδώσουμε το θάνατο του παιδιού στην καρδιά του».

«Τα εξαντλήσαμε όλα, δεν βρήκαμε κανένα σύνδρομο στο παιδί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός σημειώνοντας πως σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι στην Τζωρτζίνα είχε τοποθετηθεί απινιδωτής ο οποίος θα κατέγραφε ενδεχόμενο πρόβλημα.

Ο κ. Παπαγιάννης μίλησε για το ιστορικό της οικογένειας στο οποίο δεν είχε καταγραφεί « κανένα ανεξήγητο συμβάν ανακοπής σε νεαρό άτομο» αλλά και την απώλεια των άλλων δυο παιδιών από τους οποίους «ετέθη η υποψία καρδιολογικού νοσήματος».

«Η Τζωρτζίνα πριν από το συμβάν δεν είχε κανένα σύμπτωμα, ήταν ένα ζωηρό παιδί. Δεν υπήρχε κανένα εύρημα που να συνηγορεί για καρδιακό νόσημα… Στην εξέταση δεν βρέθηκε κανένα καρδιολογικό εύρημα. Στη συνέχεια κάναμε ηλεκτροκαρδιογράφημα, το παιδί παρουσίαζε φυσιολογικό ρυθμό, δεν είχε αρρυθμίες, δεν είχε καμία διαταραχή στην καρδιά. Οποιαδήποτε πληροφορία από το ηλεκτροκαρδιογράφημα ήταν φυσιολογική» κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε «Ήταν ένα μήνα στη ΜΕΘ και ήταν σε μόνιτορ δεν παρουσίασε ποτέ αρρυθμίες. Δεν είχε παθολογικές βραδυκαρδίες, ούτε άλλες αρρυθμίες, διενεργήσαμε άλλες εξετάσεις για να αποκαλύψουμε τυχόν άλλες λανθάνουσες διαταραχές που δεν φαίνονται στο απλό καρδιογράφημα. Και αυτό αποκλείστηκε. Κάναμε έλεγχο με υπέρηχο, ήταν όλα φυσιολογικά. Εκτός από ήπιες διαταραχές που οφείλονταν στην υποξαιμία που είχε επηρεάσει το παιδί. Επίσης το παιδί παρακολουθήθηκε ένα μήνα στη μονάδα μας, το εξετάζαμε τακτικά και σε όλη αυτή τη διάρκεια δεν παρουσίασε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα. Εξετάζουμε τα πάντα πριν και δεν προχωράμε άμεσα στη θεραπεία».

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως προβληματίστηκε σχετικά με την τοποθέτηση ή όχι απινιδωτή στο παιδί που ζητούσαν και οι δυο γονείς. Ωστόσο, σύμφωνα με το γιατρό, ο θάνατος των δυο αδελφών της Τζωρτζίνας αλλά και η ανεξήγητη ανακοπή που υπέστη βάρυναν στην απόφαση τους.
«Είδαμε ότι υπήρχαν οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών και η ανεξήγητη ανακοπή της Τζωρτζίνας. Δεν είχαμε βρει κάποιο αίτιο ότι αυτά συνέβησαν από αρρυθμία και προβληματιστήκαμε αν πρέπει να μπει το μηχάνημα. Όμως επειδή κάποια ευρήματα μπορεί να διαφύγουν αποφασίσαμε να τοποθετηθεί ο απινιδωτής ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο στο μέλλον» σημείωσε εξηγώντας πως «ο απινιδωτής συγκεντρώνει τα δεδομένα και μας τα στέλνει».

Ο γιατρός κατέθεσε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου έστελνε καθημερινά δεδομένα στους γιατρούς. «Εμείς ζητάμε από τους γονείς να μας στέλνουν κάθε τρεις μήνες αλλά για κάποιο λόγο μας έστελνε καθημερινά» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας «Κάποιες φορές ενημέρωνε ότι έστελνε και κάποιες άλλες όχι. Δεν είδαμε ποτέ κάποια αρρυθμία, κάποια παθογένεια. Το παιδί δεν εκδήλωσε κάποια αρρυθμία και δεν κατέγραψε τίποτα το μηχάνημα».

Το ενδιαφέρον στράφηκε και στα στοιχεία που κατέγραψε το μηχάνημα την ημέρα που το παιδί έφυγε από το ζωή, στο νοσοκομείο Παίδων.

«Την τελευταία ημέρα ζωής του παιδιού έχουμε σημαντικά δεδομένα. Έλαβα μια κλήση από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ανακοπής και μου ζήτησε να δω μια καταγραφή που μου είχε στείλει. Μπήκα στο σύστημα και είδα ότι στις 2 το μεσημέρι υπήρχε φυσιολογικός ρυθμός καρδιάς. Δηλαδή, 20 λεπτά πριν το συμβάν το παιδί είχε φυσιολογικό ρυθμό. Στην ανάνηψη του παιδιού γύρω στις 15.30 μου εστάλη ακόμη μια καταγραφή που έδειχνε ότι το μηχάνημα λειτουργούσε σαν βηματοδότης γιατί οι παλμοί είχαν πέσει κάτω από τους 60. Δεν είχε καταγράψει καμία επικίνδυνη αρρυθμία που να το κάνει να λειτουργήσει ως απινιδωτής. Όταν η καρδιά έπαψε να λειτουργεί μου εστάλη ένα καρδιογράφημα που έδειχνε ότι το μηχάνημα συνέχιζε να λειτουργεί όμως η καρδιά δεν ανταποκρινόταν…» περιέγραψε ο μάρτυρας ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας είπε πως «η καρδιολογική εξέταση των παιδιών δεν είναι κάτι που γίνεται πολύ συχνά αν δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις».

Πρόεδρος: Ο απινιδωτής συνοδεύονταν από κάποια συσκευή που δώσατε στους γονείς,

Μάρτυρας: Ναι, συγκεντρώνει τα δεδομένα όταν βρίσκεται δίπλα στο παιδί. Αν έχει συμβεί κάτι μακριά από τη συσκευή, το μηχάνημα θα το καταγράψει και όταν το παιδί πάει κοντά του θα τα στείλει. Αν η μητέρα νομίσει ότι υπάρχει κάποιο συμβάν πατάει κάποιο κουμπί και μπορεί να τα στείλει. Δεν χάνονται δεδομένα, μπορεί να τα δούμε ποιο μετά, η ώρα του συμβάντος όμως θα φαίνεται. Σε όλα αυτά δεδομένα δεν υπήρχε ποτέ καμία παθολογική αρρυθμία.

Πρόεδρος: Ποιά είναι τα αίτια ανακοπής στην ηλικία της Τζωρτζίνας;

Μάρτυρας: Υπάρχουν τα γενετικά αρρυθμιογόνα σύνδρομα, υπάρχουν πολλοί τύποι διαταραχών που δεν βρέθηκαν στον έλεγχο ούτε στον γενετικό…..

Πρόεδρος: Αυτά όλα αν υπάρχουν θα θέσουν σε λειτουργία πρώτα τον απινιδωτή;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Άρα αν συνέβαιναν όλα αυτά θα είχαμε λειτουργία του απινιδωτή

Μάρτυρας: Ναι.
(…)

Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεση σας ότι θα φαινόταν στη καρδιά αν δεν είχαν κάνει καλή ανάνηψη στο Καραμανδάνειο….

Μάρτυρας: Αν δεν είχαν κάνει καλή ανάνηψη η καρδιά θα ήταν επηρεασμένη.

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να υπήρχε κάποιο γενετικό αρρυθμιογόνο νόσημα και να μην ήταν ανιχνεύσιμο; Έγινε έλεγχος σε 5.000 γονίδια και ο αυτός ήταν αρνητικός, δεν είχε βρεθεί τίποτα.

Μάρτυρας: Υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό. Ακόμη και 1 στις 100 των σπάνιων περιπτώσεων θα καταγράφονταν στην λειτουργία του απινιδωτή.
(…)

Πρόεδρος: Όταν έχουμε ένα παιδί που κοιμάται και παθαίνει ανακοπή όπως εν προκειμένω ανέφερε η κατηγορουμένη για τη Τζωρτζινα θα προηγηθεί ταραχή, δύσκολη αναπνοή; Η περιγραφή της μητέρας είναι ότι το παιδί ανασηκώθηκε, τίναξε χέρια και πόδια. Συνάδει αυτό με ανακοπή;

Μάρτυρας: Δεν θα περίμενα ένα τέτοιο συμβάν να καταλήξει έτσι, δεν εξηγείται αυτό με υποκείμενο αρρυθμιογόνο πρόβλημα.

Εισαγγελέας: Τι αιτιολογία δίνετε; Πως γίνεται μια καρδιά γερή να σταματήσει να λειτουργεί;

Μάρτυρας: Δεν μας δόθηκε κάποια σαφής αιτία για την καρδιά.

Ο γιατρός κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τις αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης για το μικρό βάρος της καρδιάς της Τζωρτζίνας. «Εν ζωή η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν απόλυτα φυσιολογική. Είχε φυσιολογικό μέγεθος και πάχος. Τώρα μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας πέφτει ένα ποσοστό της μάζας έως και 30%. Μετά το θάνατο μπαίνει σε φορμόλη και αφυδατώνεται και χάνει και άλλη μάζα. Δεν είναι ένδειξη το βάρος της καρδιάς…» εξήγησε.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου