Αύριο θα εξεταστούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους

Αύριο θα εξεταστούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους

Σύμφωνα με τα υπουργεία Παιδείας και Ψφιακής Διακυβέρνησης η σελίδα της τράπεζας θεμάτων δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DdoS)

Σε ποσοστό άνω του 90% αντιμετωπίστηκε άμεσα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας στις εξετάσεις των μαθητών του Λυκείου, ενώ οι μαθητές της Γ' Λυκείου που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους, θα εξεταστούν αύριο κανονικά.

Αυτό διευκρινίζεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα σήμερα Δευτέρα τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενημερώνοντας παράλληλα ότι υπήρξαν εν τέλει και ορισμένα σχολεία, στα οποία μαθητές της Γ' Λυκείου δεν ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις τους. Τονίζεται δε, ότι το εν λόγω θέμα που ανέκυψε, αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων και δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.

«Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Έγινε λοιπόν γνωστό, ότι σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα, οι εξεταζόμενοι μαθητές της Γ' Λυκείου αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα. Για τους μαθητές αυτούς των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Γ' Λυκείου που δεν εξετάστηκαν σήμερα, προβλέπεται να εξεταστούν αύριο Τρίτη.

Τα αποτελέσματα στα συγκεκριμένα ΓΕΛ θα βγουν μεθαύριο, Τετάρτη και στα συγκεκριμένα ΕΠΑΛ αύριο Τρίτη βράδυ. Τα παραπάνω θα προβλέπονται σε σχετική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα. Όσον αφορά στους μαθητές Α' και Β' Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων, από τις πρώτες πρωινές ώρες η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DdoS).

Αυτό σημαίνει δηλαδή, ότι έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα -η ανακοίνωση κάνει λόγο για έως 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο-, συνδέσεις που έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. «Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως ενημέρωσαν τα υπουργεία, η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 το πρωί, με κοινές ενέργειες από το ΙΕΠ και το ΕΔΥΤΕ και τότε επανήλθε η δυνατότητα πρόσβασης των χρηστών. Ωστόσο, οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9:20, αντιμετωπίστηκαν όμως με επιτυχία.