Ψυχολόγος για ταινία «Αγόρια στο ντους»: «Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 12 ετών και δεν έπρεπε να προβληθεί»

Ψυχολόγος για ταινία «Αγόρια στο ντους»: «Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 12 ετών και δεν έπρεπε να προβληθεί»

«Εάν έχει γίνει μία προεργασία τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα» απαντά η Ματίνα Παγώνη

Για την ταινία «Αγόρια στο ντους» και τον σάλο που προκάλεσε εκπαιδευτικός της Αττικής η οποία την πρόβαλε σε 10χρονους μαθητές μίλησαν η κλινική ψυχολόγος και Δρ. ιατρικής Σχολής, Άννα Κανδαράκη αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η ταινία, όπως μετέδωσε σε σχετικό της ρεπορτάζ το πρωί της Παρασκευής (26/5) η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» αρχικά χαρακτηρίστηκε ερωτικού περιεχομένου, μετά κυκλοφόρησε ότι είναι βραβευμένη και κατάλληλη για εκπαιδευτική χρήση, πλην όμως κανείς από τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώνει ότι πράγματι το υλικό αυτό έχει εγκριθεί για προβολή σε παιδιά Δημοτικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εάν μπει κανείς στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για σχολεία του ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, θα παρατηρήσει πως η συγκεκριμένη ταινία βρίσκεται στις κατάλληλες για παιδιά γυμνασίου αλλά όχι Δημοτικού.

«Δεν μπορούμε να πετάμε ένα υλικό χωρίς να έχουμε εκπαιδεύσει τα παιδιά»

«Η παιδική ψυχή έχει πολλά χρώματα και στόχος είναι να δώσουμε περισσότερες εργαλεία για να τη διαβάσουμε» επεσήμανε η κλινική ψυχολόγος και Δρ. ιατρικής Σχολής, Άννα Κανδαράκη.

«Οι ηλικίες έχουν τεράστιες διαφορές οπότε πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες που έχουν οριστεί. Έχει μεγάλη διαφορά το 11-12 ετών. Η ταινία απευθύνεται σε παιδιά άνω των 12 ετών και δεν έπρεπε να προβληθεί. Έχει σημασία και εδώ υπάρχει μία παρανομία. Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οποία ξεκινάει από την κούνια. Οι περισσότεροι ανήλικοι εκπαιδεύομαι σύμφωνα με έρευνες, μέσα από πορνογραφίες και αυτό δεν είναι καλό. Την έχω δει την ταινία, είναι βραβευμένη και ανήκει στην παιδική βιβλιοθήκη», είπε.

«Δεν μπορούμε να πετάμε ένα υλικό χωρίς να έχουμε εκπαιδεύσει τα παιδιά. Επίσης, δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια μέσα στη τάξη. Ο δάσκαλος πρέπει να ρωτήσει. Δεν δείχνουμε τέτοιο υλικό σε παιδιά χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία» σημείωσε.

Σύμφωνα με την Άννα Κανδαράκη, το πώς θα αντιδράσει ένας γονιός, επηρεάζει και την αντίδραση του παιδιού.

«Ο βασικός λόγος που έρχεται οι γονείς να ρωτήσουν ψυχολόγο για τα παιδία αφορούν μαθησιακές δυσκολίες ή μήπως γινεί ομοφυλόφιλος. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό» συμπλήρωσε.

«Εάν έχει γίνει μία προεργασία τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα»

Η Ματίνα Παγώνη έκανε το δικό της σχόλιο, υπογραμμίζοντας πως όλα ξεκινάνε από την οικογένεια.

«Όσον αφορά το σχολείο ο δάσκαλος που δείχνει μία τέτοια ταινία, έχει να κάνει με το πώς θα την εξηγήσει. Εάν έχει γίνει μία προεργασία τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι τόσο θέμα να δει ένα παιδί μία τέτοια ταινία, εάν την εξηγήσουν» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Οι γονείς φοβούνται και τρομάζουν εύκολα. Θα πρέπει με το δικό τους τρόπο να εξηγούν. Δεν είναι κάτι τραγικό να δείξουν τέτοια ταινία» επεσήμανε κλείνοντας.