Σπείρα νόθευε τις εξετάσεις για απόκτηση άδειας χειριστή αεροσκάφους

Σπείρα νόθευε τις εξετάσεις για απόκτηση άδειας χειριστή αεροσκάφους

Κάθε υποψήφιος κατέβαλε κατά μέσο όρο το ποσό των 7.800 ευρώ - Πέντε συλλήψει - Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 16 άτομα

Σπείρα που κατηγορείται ότι νόθευε τις εξετάσεις για απόκτηση άδειας επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας.

Σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 11 Μαΐου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, συνελήφθησαν τρεις άνδρες, ηλικίας 43, 69 και 70 ετών, ως μέλη της συμμορίας και ακόμα δύο άτομα, που ήταν εξεταζόμενοι υποψήφιοι χειριστές αεροσκαφών. Σε βάρος τους, καθώς και για ακόμα 16 άτομα, σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, καθώς και για απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η σπείρα νόθευε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 τα αποτελέσματα της εξεταστικής διαδικασίας για την απόκτηση άδειας χειριστή αεροσκάφους με τη χρήση οπτικοακουστικού εξοπλισμού. Ειδικότερα, οι εξεταζόμενοι για την απόκτηση άδειας επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους ήταν κυρίως σπουδαστές σχολών πιλότων, οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη άδεια έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες, είτε δεν ήθελαν να μελετήσουν τη θεωρητική ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Οι υποψήφιοι, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., πλησίαζαν τα μέλη της οργάνωσης είτε μέσω τρίτων ατόμων τα οποία είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν την άδεια με τον ίδιο παράτυπο τρόπο, είτε μέσω ανθρώπων που βρίσκονταν στον χώρο της αεροπλοΐας ως εκπαιδευτές υποψηφίων πιλότων. Στη συνέχεια, μέλος της συμμορίας ενημέρωνε τους υποψηφίους για τη μεθοδολογία την οποία ακολουθούσε και ότι θα τους καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών, ώστε να επιλέγουν τις ορθές απαντήσεις.

Σημειώνεται, ότι οι κατηγορούμενοι προτιμούσαν εξετάσεις πιστοποιημένης εταιρείας σε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι ερωτήσεις των υποψηφίων ήταν δημοσιευμένες σε διαδικτυακή πλατφόρμα και έτσι τα μέλη της σπείρας μπορούσαν να δουν τις σωστές απαντήσεις. Μάλιστα, σε περίπτωση που ο υποψήφιος ήταν σε σχολή πιλότων του εξωτερικού, η συμμορία τού χορηγούσε βεβαίωση σπουδών από αντίστοιχη σχολή μέλους της οργάνωσης που εδρεύει σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία σημείωνε ψευδώς ότι είχε διδαχθεί τη θεωρητική ύλη των μαθημάτων, προκειμένου να συμμετάσχει στις εξετάσεις. Έτσι, εξετάζονταν στο κέντρο της εταιρείας στην Ελλάδα υποψήφιοι αλλοδαποί που κατοικούσαν στο εξωτερικό, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δράση τους.

Όσον αφορά τις μεταξύ τους επικοινωνίες, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις όπως «τηλεβοήθεια» για να περιγραφεί η παράτυπη διαδικασία, «μπιλάκι» για το ακουστικό τύπου ψείρας και «μηχανήματα» ή «πράγματα» για τις οπτικοακουστικές συσκευές. Η σπείρα κατάφερε να χορηγήσει άδειες επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους σε τουλάχιστον πέντε άτομα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά, ότι οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν συνολικά ποσό περίπου 40.000 ευρώ, αφού κάθε υποψήφιος κατέβαλε, κατά μέσο όρο, το ποσό των 7.800 ευρώ. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι προηγουμένως χορηγήθηκαν άδειες χειριστή αεροσκάφους σε ακόμα 10 άτομα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 5.570 ευρώ, επτά μικροκάμερες, εννιά ακουστικά τύπου «ψείρα», δύο πουκάμισα με ενσωματωμένη στο εσωτερικό μέρος τους και στο αριστερό μανίκι ηλεκτρονική συσκευή με μικροκάμερα, καθώς και πλήθος καρτών SIM, usb, tablet. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται.