Γιατί το scrabble είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι λέξεων – Ελληνίδα πρωταθλήτρια μάς μυεί στα άδυτά του

Γιατί το scrabble είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι λέξεων – Ελληνίδα πρωταθλήτρια μάς μυεί στα άδυτά του

Η Εύα Τσαλαπάτη ζει, πλέον, στην Ισπανία και έχει σύντροφο έναν παγκόσμιο πρωταθλητή στο επιτραπέζιο

Όλοι ξέρουν το scrabble, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που το γνωρίζουν πραγματικά και γίνονται πρωταθλητές. Δεν πρόκειται απλά για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, αλλά κυρίως στρατηγικής, όπως εξηγεί Ελληνίδα πρωταθλήτρια και... ερωτική μετανάστρια στην Ισπανία. Ο λόγος για την Εύα Τσαλαπάτη, η οποία αγαπάει το scrabble και διακρίνεται σε Ελλάδα και εξωτερικό και μας μυεί στα άδυτά του.

Η Ελληνίδα βρίσκεται στην Βαρκελώνη και εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία ως λογίστρια. Ο πατέρας της ήταν παίκτης scrabble και την μύησε στο παιχνίδι, όταν την πήρε πρώτη φορά σε ένα τουρνουά. Εκεί που ζει το σύνθημα των φίλων της Μπαρτσελόνα, πάει ως εξής: «Η Μπαρτσελόνα είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα». Έτσι και για την ίδια το scrabble είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι λέξεων.

«Ήταν σα να με χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα ήταν κεραυνοβόλος έρωτας για το παιχνίδι. Είχε έναν συνδυασμό που εγώ δεν τον είχα ξαναδεί. Ήταν σα να παίζεις σκάκι, πόκερ, σουντόκου και σταυρόλεξο, όλα σε ένα παιχνίδι. Και μετά έγινε τρόπος ζωής. Δεν υπάρχει μέρα σε αυτά τα 12 χρόνια που να μην έχω ασχοληθεί με το παιχνίδι», εξιστόρησε η Τσαλαπάτη μετά την πρώτη επαφή της με τον παιχνίδι στην εκπομπή «Περίμετρος» στην ΕΡΤ3 και συνέχισε ως εξής για την ζωή της στην Ισπανία:

«Με μια φίλη Γαλλίδα που παίζει και εκείνη φτιάξαμε έναν όμιλο στη Βαρκελώνη. Μετά τη δουλειά, στο σπίτι διαβάζω λίστες. Έτσι χαλαρώνω. Στα ισπανικά έχω να καλύψω πολλά χιλιόμετρα λέξεων, οπότε φτιάχνω λίστες λέξεων, λίστες ρημάτων που έχουν την ίδια κατάληξη. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που ξέρει όλες τις λέξεις σε μια γλώσσα θα είναι καλός στο scrabble. Έχει το κομμάτι της στρατηγικής».

Ο σύντροφός της είναι Ισπανός, δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και τον γνώρισε μέσα από το παιχνίδι και τελικά αποφάσισε να μετακομίσει εκεί. Η ίδια παρέδιδε μαθήματα scrabble, όταν ήταν στην Ελλάδα και πλέον πηγαινόερχεται, διότι αγωνίζεται και εδώ σε τουρνουά.

Η Εύα Τσαλαπάτη εξήγησε και τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι: «Πρέπει να είναι το μυαλό γυμνασμένο. Έχω μετρήσει 12-13 παράγοντες που παίζουν ρόλο στο παιχνίδι. Όταν ξεκίνησα να παίζω εδώ, στην Ισπανία, κέρδιζα παίκτες που ήξεραν πολλές περισσότερες λέξεις. Με ρωτούσαν το πώς και τους έλεγα ότι είναι θέμα στρατηγικής. Χρησιμοποιούσα όλες τις τεχνικές που έχω μάθει».