Νοίκιαζαν βίλες στην Αττική και τις μετέτρεπαν σε καλλιέργειες υδροπονικής κάνναβης

Νοίκιαζαν βίλες στην Αττική και τις μετέτρεπαν σε καλλιέργειες υδροπονικής κάνναβης

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί ηλικίας 58 και 39 ετών και αναζητείται ένας 60χρονος - Πάνω από 700.000 ευρώ τα κέρδη τους

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εσωτερική καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε βίλες που νοίκιαζαν στην Αττική και ακολούθως στη διακίνηση της παραγόμενης ποσότητας σε περιοχές του λεκανοπεδίου, έφθασαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθησαν δύο ημεδαποί ηλικίας 58 και 39 ετών αντίστοιχα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη έναν 60χρονο ημεδαπό, ο οποίος αναζητείται.

Ειδικότερα, ύστερα από πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους απομονωμένων και πολυεπίπεδων κατοικιών (σ.σ. βίλες) και ακολούθως διακινούσαν τις παραγόμενες ποσότητες (τύπου skunk) σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως ηγετικό μέλος φέρεται ο 58χρονος συλληφθείς. Συγκεκριμένα, ο 58χρονος πέρα από τη σύσταση, διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, ήταν αυτός που μίσθωσε απομονωμένη κατοικία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και παράλληλα είχε προβεί στην ενοικίαση και δεύτερου χώρου, όπου με τη συνδρομή των λοιπών μελών οι χώροι αυτοί διαμορφώθηκαν κατάλληλα σε παράνομα εργαστήρια εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης και συγκομιδής των παραγόμενων ποσοτήτων με τεχνητές συνθήκες θέρμανσης, φωτισμού και εξαερισμού.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης. Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης διενεργήθηκαν παράλληλες έρευνες σε οικίες και λοιπούς χώρους των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- στις δύο βίλες, δύο πλήρως οργανωμένα και κατάλληλα διαμορφωμένα, εργαστήρια εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης, εντός των οποίων καλλιεργούνταν 552 φυτά κάνναβης σε ισάριθμές γλάστρες με χώμα, σε τρία διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, εύρωστα κι υγιή, ύψους έως 150 εκατοστά περίπου, καθώς και 172 συγκομισθέντα φυτά κάνναβης, ύψους έως 150 εκατοστά περίπου.
- ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 30.972,5 γραμμαρίων,
- ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης (τύπου σοκολάτα), συνολικού βάρους 56,8 γραμμαρίων,
- ποσότητες ελαίου κάνναβης, συνολικού βάρους 84 χιλιοστών του λίτρου,
- 2 τσιγαριλίκια κάνναβης,
- 5 ζυγαριές ακριβείας,
- 2 κινητά τηλέφωνα,
- 1 όχημα, ως μέσο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων,
- το χρηματικό ποσό των 205 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,
- εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (πολύμπριζο, χρονοδιακόπτες, ανεμιστήρες, λαμπτήρες υψηλής ισχύος, θερμόμετρα, πεχάμετρα κλπ),
- συσκευασίες ριζοβολίας κι υγρών λιπασμάτων,
- ηλεκτρονικός πλαστικοποιητής για την αεροστεγή συσκευασία των ποσοτήτων και
- χειροκίνητη μεταλλική θερμο-πρέσα.

Τέλος, από τη δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε η οργάνωση υπολογίζονται στα 700.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας Ασφαλείας.