Αμαλιάδα: Παρέμβαση φιλόζωων για σκύλο που ζούσε σε άθλιες συνθήκες

Αμαλιάδα: Παρέμβαση φιλόζωων για σκύλο που ζούσε σε άθλιες συνθήκες

Η κίνηση αποδείχτηκε σωτηρία για το ζώο

Η σημαντική κινητοποίηση φιλόζωων τόσο μέσω διαδικτύου, όσο και με φυσική παρουσία, αποδείχτηκε σωτηρία για ένα σκυλί που βίωνε την κακοποίηση από τον ιδιοκτήτη του για αρκετούς μήνες σε κεντρικό σημείο της πόλης της Αμαλιάδος, αφού αστυνομία και εισαγγελία κινητοποιήθηκαν και δόθηκε η εντολή να διασωθεί το σκυλί το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το patrisnews.gr, η είδηση έγινε γνωστή χάρη στις ενέργειες αλλά και τη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου θέματος από την ιδρύτρια της Φιλοζωικής Ένωσης «Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας» Άρτεμις Δημητροπούλου, η οποία με ανάρτηση της τόσο στην προσωπική της σελίδας στο Facebook, όσο και στη σελίδα της παραπάνω οργάνωσης, έκανε γνωστή την είδηση του βασανισμού του συγκεκριμένου ζώου και ουσιαστικά άσκησε σημαντική πίεση προκειμένου οι αρχές να κινητοποιηθούν και εν τέλει να σωθεί το τετράποδο ζώο.

Απομακρύνθηκε με γερανοφόρο

Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα σε μπαλκόνι σπιτιού στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αμαλιάδας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το σκυλί αντιμετώπιζε τη συγκεκριμένη κατάσταση για αρκετούς μήνες. Οι φιλόζωοι της περιοχής ήταν αυτοί που με τις πιέσεις τους σε αστυνομία και εισαγγελία κατάφεραν να τους κινητοποιήσουν και με εισαγγελική εντολή το τετράποδο ζώο απομακρύνθηκε από το μπαλκόνι, παρουσία νομικών και με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε και σε κτηνίατρο της περιοχής προκειμένου να εξεταστεί αν έχει προβλήματα από τον επί μήνες βασανισμό του.

Ζούσε σε άθλιες συνθήκες

Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, τουλάχιστον για τον τελευταίο μήνα το ζώο ήταν εγκλωβισμένο μόνο του στο μπαλκόνι δίχως τροφή και νερό. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, αυτοί ήταν που κρατούσαν το ζώο ζωντανό πετώντας του τροφή στο μπαλκόνι.

Από την άλλη, η κατάσταση του χώρου που ήταν εγκλωβισμένο το τετράποδο μόνο η σωστή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την υγεία του, αφού είχε σπάσει τη βρύση στο μπαλκόνι και είχε πλημμυρίσει ο χώρος, ενώ πολλά σκουπίδια και αντικείμενα έκαναν ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

«Οι αρχές δεν κινητοποιούνται όσο άμεσα θέλουμε»

Για το γεγονός αυτό μίλησε και η κ. Δημητροπούλου, η οποία ήταν κι αυτή που έκανε γνωστή την περίπτωση του βασανισμού του συγκεκριμένου ζώου, τονίζοντας πως οι αρχές στην περιοχή δεν κινητοποιούνται άμεσα τη στιγμή που γίνεται η έκκληση, αλλά πάντα χρειάζεται η δημοσιοποίηση στα κοινωνικά μέσα για να υπάρξει λύση.

Παρακάτω, ακολουθεί η ανάρτηση της κ. Δημητροπούλου μια ημέρα νωρίτερα από τη διάσωση, στην οποία κάνει γνωστό το περιστατικό και ζητάει άμεσα την παρέμβαση προκειμένου να σωθεί το τετράποδο ζώο. Συγκεκριμένα, αναφέρει η ανάρτηση: «Εικόνες ντροπής στην Αμαλιάδα Ηλείας! Το Α.Τ. Ήλιδας ακόμα μια φορά άπραγο – παραβαίνοντας τα καθήκοντά του σε εγκληματικές πράξεις κατά των ζώων. Ο σκύλος ζει σ’ αυτό το μπαλκόνι κλεισμένος μόνιμα έξω, μέσα σε σκουπίδια, ανάμεσα στις ακαθαρσίες του, χωρίς φαγητό… Ζει σ’ αυτές τις συνθήκες τουλάχιστον δύο χρόνια… Τον περασμένο Απρίλιο που ενημερωθήκαμε από γείτονες, κάναμε την πρώτη καταγγελία… Και το Αστυνομικό Τμήμα Ήλιδας δεν έκανε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ… Και το σκυλί συνέχισε να ζει στις άθλιες αυτές συνθήκες… Η αστυνομία έκανε έλεγχο και… ΈΚΡΙΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΚΥΛΊ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ! Ο ιδιοκτήτης ενημερωθήκαμε ότι λείπει απ’ το σπίτι ένα μήνα και το ζώο τρέφεται από ότι του ρίχνουν οι γείτονες… Νερό δεν έχει! Στην προσπάθεια του να βρει νερό, ο σκύλος έσπασε τη βρύση και το μπαλκόνι έχει πλημμυρίσει νερό και κοντεύει να το πνίξει! Ζει μέσα σε ένα μέτρο νερό! Η κατάσταση σήμερα είναι αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία… ΤΡΑΓΙΚΗ! Χτες έγινε καταγγελία από την Ομοσπονδία, ζητώντας από το Α.Τ. να παρέμβει ΑΜΕΣΑ… ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ… Και το Α.Τ. Ήλιδας ακόμα μια φορά ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ… κρίνοντας ότι το σκυλί είναι μια χαρά! Η εισαγγελέας ενημερώθηκε από γειτόνισσα απ’ ότι πληροφορήθηκα και ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Δεν έχω να πω τίποτα άλλο πλέον… Ο σκύλος ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία της περιοχής που προφανώς καλύπτουν!»

«Ταΐζαμε μαζί με γείτονες το σκυλί»

Τη δυσαρέσκειά της για το εν λόγω περιστατικό εξέφρασε αποκλειστικά στην εφημ. «Πατρίς» η εκπρόσωπος της «Ζωοφιλικής Ένωσης Αμαλιάδας» Ζέφη Σπυράτου, επισημαίνοντας πως η ίδια γνώριζε για το περιστατικό την τελευταία εβδομάδα και είχε γνωστοποιήσει το συμβάν στις αρχές, ενώ παράλληλα σημείωσε πως η κ. Δημητροπούλου είχε κινητοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό ωστόσο δεν είχε υπάρξει καμία αντίδραση έως και τη δημοσιοποίηση του συμβάντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μαρτυρίες γειτόνων με τους οποίους είχε επικοινωνία και της γνωστοποίησαν τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη απέναντί τους και απέναντι στο σκυλί, ενώ ακόμα εστίασε και στο χρόνο που το άφηνε μόνο του, με την τελευταία φορά μάλιστα να είναι και η μεγαλύτερη αφού διήρκησε ένα μήνα. Μάλιστα, η κ. Σπυράτου ανέφερε πως παρότι δεν έμενε στην περιοχή την επισκεπτόταν συχνά προκειμένου να ταΐζουν μαζί με γείτονες το σκυλί με όποιο τρόπο μπορούσαν, ενώ εν συντομία επικεντρώθηκε και στις ενέργειες που είχαν γίνει αλλά δεν καρποφόρησαν.

Σημαντική αναφορά έκανε στο γεγονός πως υπάρχουν «αφανείς ήρωες», εθελοντές που περιθάλπτουν στο σπίτι τους αρκετά σκυλάκια που βρίσκουν και μπορεί να είναι με προβλήματα δίχως αυτό να έχει γίνει γνωστό, ενώ κλείνοντας τοποθετήθηκε και για την κατάσταση του τετράποδου το οποίο βρίσκεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων της πόλης, έχοντας λάβει την απαραίτητη φροντίδα από κτηνίατρο και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι απαραίτητες διαδικασίες εμβολίων, τσιπαρίσματος και στείρωσης, πριν δοθεί για υιοθεσία όπου όπως έχει γίνει γνωστό αρκετοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους.