Μάτι: «Γνώριζαν όλοι ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων»

Μάτι: «Γνώριζαν όλοι ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων»

«Οι άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι» κατέθεσε ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων

Για ολιγωρία εκ μέρους των αρμόδιων αρχών που κόστισε 104 ζωές στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι έκανε λόγο ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, καταθέτοντας για τρίτη μέρα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε λάθη και παραλείψεις που, κατά την άποψη του, συνδέονται αιτιωδώς με το τραγικό αποτέλεσμα, ενώ για ακόμη μια φορά τέθηκε το ζήτημα της ενδεχόμενης κακουργηματικής διάστασης των παραλείψεων μιας και οι 21 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. «Οι άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι. Γνώριζαν όλοι ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τεχνικός σύμβουλος με τον συνήγορο της Βαρβάρας Βουκάκη- Φύτρου, που έχασε ολόκληρη την οικογένεια της στις φλόγες, να σχολιάζει απευθυνόμενος στο δικαστήριο: «Με αυτή την απάντηση αποδείξαμε ότι υπάρχει θέμα έκθεσης. Και απευθυνόμενοι σε εσάς κύρια πρόεδρε, λέμε εσείς, ο θεός και η ψυχή σας. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το δικαστήριο σας μπορεί να ενεργήσει για την κακουργηματική κατηγορία της έκθεση».

Ο δικηγόρος, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι νεκροί, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί, έθεσε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τρόπο που κινήθηκαν οι αρχές. «Στην Κινέττα υπήρχε άμεση κινητοποίηση, ενώ εδώ υπήρχε ολιγωρία. Ολιγωρία σε επίπεδο κινητοποίησης και συντονισμού των επίγειων δυνάμεων, η οποία ξεκινά από την ώρα που η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά» κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε «όφειλε η Πυροσβεστική να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις άμεσα. Εδώ βλέπουμε κινητοποίηση πολύ καθυστερημένη. Στη συνέχεια δεν πήγαν στο συμβάν οι απαιτούμενες επίγειες δυνάμεις, που όφειλαν οι αρμόδιοι από το ΕΣΚΕ να κινητοποιήσουν. Απαράδεκτο επιχειρησιακά να κινητοποιηθεί μόνο ένα εναέριο μέσο». Ο μάρτυρας μάλιστα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ότι το ελικόπτερο της Αστυνομίας το οποίο δεν πέταξε «θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση, γιατί έχει τα μέσα. Έχει θερμικές κάμερες και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα» υπογράμμισε.

Συνήγορος: Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι αυτοί αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είχε σωθεί ο κόσμος αν γινόταν εισήγηση και είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.
Συνήγορος: Ο κ. Τόσκας αντί να είναι κατηγορούμενος θα έρθει μάρτυρας... Εγώ έκανα εγκαίρως μήνυση, αλλά μπήκε στα συρτάρια στη Βουλή. Μιλάνε για αυθαίρετη δόμηση... Είναι γεγονός ή είναι μια... αρλούμπα του δημοσίου;
Μάρτυρας: Εγώ δεν είμαι πολεοδόμος. Το Μάτι όμως δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα. Η Πυροσβεστική σε κάθε περίπτωση οφείλει να παρέχει βοήθεια, είτε είναι σε αυθαίρετα, είτε όχι. Το Μάτι πάντως μπήκε εκ των υστέρων σε αυτό το χάρτη των αυθαίρετων.

Στο επίκεντρο της εξέτασης βρέθηκε και η εφαρμογή του 112 με το μάρτυρα να εξηγεί, ότι «προβλεπόταν από το 1998, αναβαθμίστηκε το 2014 και προέβλεπε υλοποίηση με τη σημερινή μορφή, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί». «Όταν έγινε η σύμβαση το 2014 υπήρχαν πλημμέλειες και αοριστίες. Υλοποιήθηκε το 112 από το 2020. Τώρα έχουμε πάει στην άλλη άκρη... Με το παραμικρό το ενεργοποιούμε...» ανέφερε.