Δε θα πιστέψεις τι μπορεί να πάθεις εάν δεν πιεις καθόλου καφέ για ένα μήνα

Δε θα πιστέψεις τι μπορεί να πάθεις εάν δεν πιεις καθόλου καφέ για ένα μήνα

Εκτός από το σύνδρομο στέρησης που είναι αρκετά πιθανό να νιώσεις

Όλοι όσοι επιχειρούν να κόψουν τον καφέ, σίγουρα κάποια στιγμή θα νιώσουν ένα έντονο στερητικό σύνδρομο. Μήπως αυτή η τόσο ειλικρινής απόλαυση έχει μετατραπεί σε εξάρτηση που δύσκολα κόβεται;

Το Business Insider αντιμετώπισε με αμιγώς επιστημονική προσέγγιση το θέμα. Ναι, το να χάσεις κιλά είναι κάτι που μπορεί να σου συμβεί, αν το μέχρι πρότινος καθημερινό σου ρόφημα βασιζόταν σε αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης και κρέμας.

Από την άλλη, η διακοπή του πρωινού καφέ μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση βάρους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η καφεΐνη συμπιέζει την απότομη λιγούρα και την έντονη διάθεση που νιώθεις για να γευτείς κάτι γλυκό το πρωί. Όταν δεν πίνεις κάτι καφεϊνούχο, τότε το σώμα αναζητά ένα -συνήθως ζαχαρούχο- υποκατάστατό του, ώστε να εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό σου.

Χωρίς καφέ, η αδενοσίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με την κούραση και τον ύπνο, γίνεται ένα με το σώμα και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Από την άλλη όμως, η διακοπή του καφέ τις απογευματινές/βραδινές ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του καθημερινού βραδινού ύπνου. Το βέβαιο είναι πως η διακοπή του καφέ ακαριαία, δε συνίσταται επιστημονικά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μετά από 30 ημερές χωρίς καφέ:

  • λιγότερη ενέργεια και αρκετά μειωμένη διάθεση
  • αυξημένη όρεξη
  • μειωμένη συγκέντρωση