Μάτι: Αντίστροφη μέτρηση και για δεύτερη δίκη – Αγώνας δρόμου για να μην παρέλθει ο χρόνος παραγραφής

Μάτι: Αντίστροφη μέτρηση και για δεύτερη δίκη – Αγώνας δρόμου για να μην παρέλθει ο χρόνος παραγραφής

Η νέα δικογραφία αφορά εγκαυματίες που δεν είχαν μπει στην λίστα των θυμάτων - Έως τις 23 Ιουλίου πρέπει να επιδοθούν οι κλήσεις στους κατηγορούμενους

Στην εκπνοή του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων θα δρομολογηθεί, όπως εκτιμάται, μια ακόμη δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με κεντρικά πρόσωπα εγκαυματίες, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μην «έχουν φωνή» στην διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας που είναι σε εξέλιξη.

Η απόφαση του δικαστηρίου να κάνει δεκτή σχετική εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας αποτέλεσε την αφετηρία για να ανοίξει μια νέα προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη δώσει ανωμοτί καταθέσεις οι 21 κατηγορούμενοι που δικάζονται αυτή την περίοδο για την κύρια υπόθεση. Η δικαιοσύνη κάνει αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο παραγραφής. Η 23η Ιουλίου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, καθώς τότε συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής και πρέπει να έχουν επιδοθεί οι κλήσεις στους κατηγορουμένους, ώστε να παραταθεί ο χρόνος από τα 5 στα 8 χρόνια.

Οι κατηγορούμενοι και στη δεύτερη δίκη αναμένεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις ίδιες πλημμεληματικές πράξεις, με τη διαφορά ότι εξαιτίας της αλλαγής της νομοθεσίας θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας, λόγω ειδικής δωσιδικίας των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την ίδια ώρα, η δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι συνεχίστηκε με τον δικαστικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο να απαντά σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, καταθέτοντας για 15η μέρα.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος τις μοιραίες ώρες υπηρετούσε στη θέση του διευθυντή επιχειρήσεων του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, ήταν ο πρώτος που μέσα στη δικαστική αίθουσα ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο που ενήργησε τις κρίσιμες ώρες ο κρατικός μηχανισμός. «Εκφράζω δημόσια σαν άνθρωπος συγγνώμη για τα αποτελέσματα του κρατικού μηχανισμού και το σεβασμό μου απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς τους» ανέφερε λίγο πριν ξεκινήσει τις ερωτήσεις του.

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προβλήθηκαν σε οθόνη φωτογραφίες από την πλευρά της υπεράσπισης, σημειώνοντας πως σε αυτές είχε αποτυπωθεί η πορεία και οι ρίψεις του μοναδικού εναέριου μέσου που επιχείρησε. Οι κάτοικοι του Ματιού αντέδρασαν, αναφέροντας πως την ώρα εκείνη η φωτιά δεν είχε φτάσει στην περιοχή τους. «Δεν πέταξε το ελικόπτερο πάνω από το Μάτι. Γι' αυτό σας λέμε, ότι καήκαμε μέσα στην ησυχία. Σας το λέμε, για να δείτε και να ξέρετε και εσείς» είπαν απευθυνόμενοι στους δικαστές, με τον Δημήτρη Λιότσιο να παρεμβαίνει τονίζοντας: «Το παιχνίδι μετά τις 18:15 είχε χαθεί. Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη σε όλα τα επίπεδα… Ένα ελικόπτερο ήτανε. Που να πρωτορίξει και αυτό».

Μαρία Ζαχαροπούλου