Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπρατε κλοπές σε Αργολίδα, Κορινθία και Αττική

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπρατε κλοπές σε Αργολίδα, Κορινθία και Αττική

Συνελήφθησαν επτά ημεδαποί - Η δράση τους εκτιμάται ότι ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2021

Εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών σε περιοχές της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Αττικής.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αργολίδας και της Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, του Τμήματος Ασφάλειας Ναυπλίου, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, των Ομάδων Ειδικών Ελέγχων και Δίκυκλης Αστυνόμευσης Αργολίδας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν επτά ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες αυτών, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη ένα άτομο, μέλος της οργάνωσης, το οποίο βρίσκεται ήδη έγκλειστο σε Κατάστημα Κράτησης.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, ύστερα από αστυνομική έρευνα, που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2023, οι πιο πάνω, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την αφαίρεση χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, εξακριβώθηκε, ότι οι δράστες, αρχικά αφαιρούσαν οχήματα από περιοχές της Δυτικής Αττικής και στη συνέχεια, με αυτά, μετέβαιναν στους τόπους διάπραξης των εγκλημάτων. Ορισμένα από τα μέλη, εισέρχονταν στις επιχειρήσεις, ενώ σε κοντινά σημεία, παραμόνευαν τα αρχηγικά μέλη, επιβιβαζόμενα σε έτερα οχήματα, προκειμένου να επέμβουν, σε τυχόν εμπλοκή των επιχειρησιακών μελών, με αστυνομικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο της μεθοδικής και εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, είχαν διαπράξει συνολικά:

• 7 περιπτώσεις κλοπών σε επιχειρήσεις και οικίες,
• 2 κλοπές οχημάτων, εκ των οποίων το ένα αφού το χρησιμοποίησαν για την εγκληματική τους δράση, το πυρπόλησαν και
• 2 περιπτώσεις αποπειρών κλοπών σε επιχειρήσεις.

Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Επιπλέον, όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης αγόραζαν αυτοκίνητα, είτε για τις ανάγκες της οργάνωσης, είτε για τις ανάγκες των ιδίων, με την μέθοδο του «money mules». Συγκεκριμένα, προκειμένου να αποκρύψουν τα ίχνη τους, αλλά και να δυσχεράνουν τις Αρχές στην διαδικασία της κατάσχεσής τους, στρατολογούσαν διάφορα άτομα με τα στοιχεία των οποίων αγόραζαν οχήματα και στη συνεχεία τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης διενεργήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε οικίες τους, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• 1 κυνηγετικό όπλο, το οποίο όπως προέκυψε ήταν κλεμμένο,
• 12 φυσίγγια,
• 1 γεμιστήρα,
• 15 κινητά τηλέφωνα,
• 3 οχήματα και 1 μοτοσικλέτα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς και
• χρυσαφικά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ η έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Άργους-Μυκηνών.