Πώς μπορείς να ζωντανέψεις τις ξεραμένες γλάστρες με κόλπο «Μαγκάιβερ»

Πώς μπορείς να ζωντανέψεις τις ξεραμένες γλάστρες με κόλπο «Μαγκάιβερ»

Αρκεί ένα πασίγνωστο φρούτο που καταναλώνουμε όλες τις εποχές

Η συντήρηση μιας γλάστρας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως όταν πρόκειται για φυτά που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο ή στο μπαλκόνι.

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα είναι ορατό στα φύλλα, τα οποία πολλές φορές κιτρινίζουν και ξεραίνονται, λίγες μόλις μέρες μετά την αγορά του φυτού. Στο τέλος, ο επίδοξος κηπουρός μένει να αναρωτιέται εάν ικανοποίησε στο έπακρο τις ανάγκες του φυτού για νερό ή έκθεση στον ήλιο.

Κάτι ακόμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ωστόσο, είναι πως βασικό ρόλο για την ευδοκίμηση του φυτού μας παίζουν και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει αυτό από το έδαφος, καθώς και η ποιότητα του λιπάσματος που χρησιμοποιούμε.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει απαραίτητα να επενδύσουμε μεγάλα ποσά σε πανάκριβα λιπάσματα. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα πολύ κοινό (και φθηνό) λίπασμα, που λειτουργεί και ως απωθητικό ζιζανίων, το οποίο συνήθως βρίσκεται σε κάθε νοικοκυριό.

Ο λόγος για τη… μπανάνα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αυστραλιανή κυβερνητική ιστοσελίδα «Brisbane City Council», οι φλούδες της μπανάνας περιέχουν μια σειρά ωφέλιμων για τα φυτά συστατικών (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο κ.τ.λ.).

Πώς φτιάχνουμε λίπασμα από φλούδες μπανάνας

Ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξετε φυσικό λίπασμα που θα έχει επίσης κάποιες ιδιότητες απώθησης ζιζανίων είναι το να κόψετε φλούδες από μερικές μπανάνες σε κομματάκια και να τις βάλετε μέσα σε έναν κουβά με ζεστό νερό. Αφήστε τις μπανάνες μέσα στον κουβά με το νερό για 2 – 3 μέρες, ανακατεύοντας περιοδικά.

Έπειτα, μπορείτε να αξιοποιήσετε το νερό ως υγρό λίπασμα, ποτίζοντας με αυτό το χώμα των φυτών σας (εάν θέλετε προσθέστε και θρυμματισμένα τσόφλια αβγού για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Παράλληλα, μπορείτε να τοποθετήσετε και ένα μέρος του συγκεκριμένου υγρού σε ένα μπουκάλι με σπρέι, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιείτε για ψεκάζετε τα φύλλα και τα κλαδιά των φυτών, λειτουργώντας ως ένα μη τοξικό απωθητικό ζιζανίων.