Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου στην Αθήνα: Εξετάζονται άλλα τέσσερα άτομα ως ύποπτοι – Τι τους έταζε ο «εγκέφαλος»

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου στην Αθήνα: Εξετάζονται άλλα τέσσερα άτομα ως ύποπτοι – Τι τους έταζε ο «εγκέφαλος»

Τέσσερις από τους δέκα Πακιστανούς που κρατούνται για διοικητική απέλαση φέρονται σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ως πιο σκληροί και ύποπτοι

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε χτυπήματα σε εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα, καθώς οι δύο Πακιστανοί συλληφθέντες έψαχναν να βρουν οπλισμό και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν τουλάχιστον 15 ομοεθνείς τους, για να εκτελέσουν τις εντολές του αρχηγού τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, οι δέκα απο αυτούς κρατούνται για διοικητική απέλαση, καθώς ήταν παράνομα στην χώρα, με τους τέσσερις να φέρονται ως πιο σκληροί και ύποπτοι. Τα κινητά τηλέφωνα και των δέκα δεν έχουν «ανοίξει» ακόμα και συγκεκριμένα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάσυρση των δεδομένων, καθώς και οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες που είναι σε διαφορετική διάλεκτο. Μέχρι στιγμής έχει ανακτηθεί και ελεγχθεί ένα μεγάλο μέρος των 1.000 συνομιλιών που είχε ο 27χρονος από την Ζάκυνθο με τον 30χρονο φερόμενο ως καθοδηγητή που βρίσκεται στο Ιράν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, πέρα απο τα 16.000 ευρώ που υποσχόταν ο 30χρονος «εγκέφαλος» του τρομοκρατικού δικτύου για κάθε νεκρό, τους ανέφερε ότι έχει εξασφαλίσει την διαφυγή τους από την Ελλάδα στο Ιράν, όπου θα τους άνοιγε δικό τους εστιατόριο.

Οι διάλογοι των δύο συλληφθέντων με τον φερομενο ως καθοδηγητή τους στο Ιράν είναι ενδεικτικοί των προθέσεων τους:

27χρονος: Έχω ένα φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ. πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια.
Εγκέφαλος: Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες να τα κρατάς.
27χρονος: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με "βγάλουν" και πως θα τα μεταφέρω;

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, σε τηλεοπτικές της δηλώσεις ανέφερε ότι οι δύο συλληθέντες «είχαν κάποιες επαφές και με ομοεθνείς τους και με κάποιους ποινικούς καθώς προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να προμηθευτούν βαρύ οπλισμό».

Ο 29χρονος και ο 27χρονος είχαν συγκεκριμένες εντολές από τον καθοδηγητή τους από το Ιραν που έταζε χρήματα προκειμένου να στρατολογήσουν και άλλους:

27χρονος: Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που θα είναι τουλάχιστον 40 - 50 άτομα.
Εγκέφαλος: Γι' αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δυο, είτε τρία και πες τους το έξω από τα δόντια, για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 15.000 ευρώ. Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το κατάλαβες;
27χρονος: Θα γίνει, σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

«Το κίνητρο τους φαίνεται ότι ήταν οικονομικό και όχι κάτι άλλο. Υπήρξε διερεύνηση της ενδεχόμενης συμμετοχης σε αυτο το δίκτυο και άλλων ατόμων», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι Ιρανοί προσπαθούν να φέρουν σε πέρας επιθέσεις κατά ισραηλινών, εβραϊκών ή άλλων στόχων, εξηγεί μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ειδικός σε θέματα του Ιραν, Ραζ Τσιμτ.

«Αυτό έχει σίγουρα να κάνει θα έλεγα με τον μυστικό πόλεμο πόλεμο ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος και προσθέτει: «Το βασικό κίνητρο είναι ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούν να καθυστερήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για να το κάνουν αυτό το Ισραήλ έχει αναμειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα είδος μυστικής δράσης στο εσωτερικό του Ιράν κυρίως σε στόχους που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα».

Ο ειδικός του Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας Ισραήλ εξηγεί, πως εάν οι ισραηλινοί επιτεθούν στο Ιράν, η απάντηση θα είναι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών. «Αυτό που το Ιράν κάνει είναι να προσπαθεί να στρατολογεί άλλες εθνικότητες, στην περίπτωση της Ελλάδας ξέρουμε ότι οι δύο Πακιστανοί ήταν γεννημένοι στο Ιράν αλλά δεν ήταν Ιρανοί πολίτες, στρατολογήθηκαν για να κάνουν την ενέργεια», λέει ο κ. Τσιμτ και συμπληρώνει: «Κάποιες φορές αναμειγνύεται το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών αλλά και αυτό είναι ένα μεγάλο αλλά συνήθως το Ιράν δεν χρησιμοποιεί Ιρανούς πολίτες για να φέρουν σε πέρας αυτές τις επιθέσεις γιατί θέλει να μπορεί να αρνηθεί την ανάμειξή του σ' αυτές 13.30.53 Αν αυτοί οι άνθρωποι συλληφθούν θα είναι πολύ δύσκολο να κατηγορηθεί το Ιράν».